A A A A A
Bible Book List

Malaki 3 Nya Levande Bibeln (SVL)

Herrens budbärare

Hör här! Jag ska låta min budbärare resa före mig för att bereda väg. Budbäraren med Guds löften, förbundets budbärare som ni väntar på, ska plötsligt komma till sitt tempel. Ja, han ska verkligen komma, säger härskarornas Gud.

Men vem kan överleva när han visar sig? Vem kan uthärda när han kommer? Han är som guldsmedens eld som renar ädla metaller, och som tvättarens såpa som kan få den smutsigaste mantel fullkomligt ren!

Han ska noga kontrollera att all slagg bränns bort. Han ska rena leviterna, Guds tjänare, rena dem som guld och silver, så att de kan tjänstgöra inför Gud med rena hjärtan.

Då ska Herren ännu en gång med glädje ta emot de offer som bärs fram av folket i Juda och Jerusalem, precis som han gjorde förr.

Ja, då ska jag mycket snabbt straffa synden. Jag ska genast gå till rätta med spåmän och ogudaktiga människor som bedrar andra, med sådana som är otrogna i äktenskapet och med lögnare, med dem som inte betalar ut lön till sina anställda, med dem som utsuger änkor, faderlösa och utlänningar och dem som inte fruktar mig, säger härskarornas Gud.

Jag är Herren och jag ändrar mig inte. Detta är orsaken till att ni ännu inte blivit utrotade.

Att inte ge tionde är att stjäla från Herren

Även om ni inte någonsin brytt er om mina lagar kan ni fortfarande få vända tillbaka till mig, säger härskarornas Gud. Kom till mig, så ska jag förlåta er!'Men vi har ju aldrig gått bort! ' säger ni. 'Hur ska vi då kunna återvända?'

Får verkligen en människa stjäla från Gud? Naturligtvis inte! Och ändå har ni stulit från mig.'Vad menar du? När stal vi från dig?' säger ni.Ni har stulit tionde och offergåvor som tillhör mig.

Därför har Guds förbannelse drabbat er, ja, hela folket har stulit från mig.

10 Ge tionde till mitt förråd så att det alltid finns tillräckligt i mitt tempel. Om ni gör det ska jag öppna himlens fönster och ösa så stora välsignelser över er att ni inte har rum för allt.

Pröva Herren

Pröva detta och låt mig visa er!11 Era skördar ska bli stora, för jag ska skydda dem från insekter och sådant som fördärvar. Druvorna ska inte torka innan de hunnit skördas, säger härskarornas Gud.

12 Alla människor ska kalla er välsignade, för i hela landet ska det råda lycka och välstånd. Detta är löften från härskarornas Gud.

13 Er inställning till mig har varit överlägsen och ni har använt hårda ord mot mig, säger Herren.Ändå undrar ni: 'Vad menar du? Vad har vi sagt och gjort som vi inte borde?'

14-15 Lyssna nu noga! Ni har sagt: 'Det är dåraktigt att be till Gud och lyda honom. Vad har det för gott med sig att man följer hans lagar och ångrar synden? Nej, från och med nu ska vi kalla de fräcka välsignade. Inget händer dem som trotsat Gud och det går ju alldeles utmärkt för de ogudaktiga!'

16 Men de som fruktade Herren och älskade honom talade då med varandra. Herren skrev då upp namnen på dem som fruktade honom och älskade att tala om honom och tänka på honom.

17 De ska vara mina och tillhöra mig på den dag då jag samlar mina egendomar, säger härskarornas Gud. Jag ska skona dem som en far skonar den son som är lydig och plikttrogen mot honom.

18 Då ska ni se skillnaden på Guds behandling av goda och onda människor, skillnaden mellan dem som tjänar honom och dem som inte gör det.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes