Profetia om Egypten och Nubien

20 (A) Det år då Tartan[a], utsänd av Assyriens kung Sargon, kom till Ashdod[b] och belägrade och intog det, (B) på den tiden talade Herren genom Jesaja, Amos son. Han sade: "Gå och lossa säcktyget från dina höfter och ta av dig skorna från fötterna." Han gjorde så och gick naken och barfota. (C) Sedan sade Herren: "Liksom min tjänare Jesaja har gått naken och barfota och nu i tre år varit ett tecken och förebud om Egypten och Nubien, så ska Assyriens kung låta fångarna från Egypten och de fördrivna från Nubien[c], både unga och gamla, föras bort nakna och barfota, med blottad bak, till skam för Egypten. (D) Då ska de bli förfärade och skämmas över Nubien som var deras hopp och över Egypten som var deras ära. På den dagen ska de som bor vid denna kust säga: Se, så gick det med dem som var vårt hopp, dem som vi flydde till för att få hjälp och räddning från Assyriens kung. Hur ska då vi komma undan?"

Footnotes

  1. 20:1 Tartan   Den assyriske överbefälhavarens titel (jfr 2 Kung 18:17).
  2. 20:1 år … Ashdod   Ca 712 f Kr. Ashdods furste Jamani flydde till Egypten i hopp om hjälp, men överlämnades ca 706 f Kr i bojor till assyrierna.
  3. 20:4 fångarna från Egypten … Nubien   Senare, år 663 f Kr, gick assyriern Assurbanipal in i Egypten, besegrade de regerande nubierna (se not till 18:2, 19:2) och tog mycket byte.

Bible Gateway Sponsors