A A A A A
Bible Book List

Jeremia 29 Nya Levande Bibeln (SVL)

Jeremia varnar för falska profeter

1-2 När kung Jekonja och drottningmodern, hovmännen, officerarna från de olika stammarna och hantverkarna hade blivit bortförda till Babylon av Nebukadnessar, skrev Jeremia ett brev från Jerusalem till de judiska äldste, prästerna, profeterna och till allt folket.

Han skickade brevet med Eleasa, Safans son, och Gemarja, Hilkias son, när de for till Babylon som kung Sidkias ambassadörer hos Nebukadnessar. Så här stod det i brevet:

Herren, härskarornas Gud, sänder detta budskap till alla fångar från Jerusalem, som han har låtit föra bort till Babylon:

Bygg hus och ställ in er på att stanna! Plantera vingårdar, för ni kommer att vara där många år.

Gift er och skaffa barn och se till att de sedan gifter sig, så att ni får många barnbarn. Föröka er! Se till att ni inte blir färre!

Arbeta för fred och framgång i Babylon. Be för landet. Om Babylon har fred så har ni det också.

Herren, härskarornas Gud, säger: Låt inte lura er av de falska profeter och medier som finns bland er. Hör inte på alla de drömmar de har,

för de profeterar lögn i mitt namn. Jag har inte sänt dem, säger Herren.

10 Sanningen är denna: Ni kommer att få stanna en mansålder i Babylon. Men sedan ska jag leda er hem igen, som jag har lovat.

11 Jag vet vilka planer jag har för er, säger Herren. Det är goda planer och inte onda, för jag vill ge er en framtid och ett hopp.

12 När ni ber ska jag lyssna.

13 Ni ska finna mig när ni söker mig, om ni verkligen gör det uppriktigt och allvarligt.

14 Ja, säger Herren, jag ska låta er finna mig, och jag ska göra slut på ert slaveri, upprätta er på nytt och samla er från alla de länder jag spred ut er till. Jag ska leda er tillbaka hem igen till ert eget land.

15 Men därför att ni har accepterat de falska profeterna bland er och säger att Herren har sänt dem,

16-17 kommer jag nu att låta krig, hungersnöd och sjukdom komma över dem som är kvar i Jerusalem. Detta ska komma över dem av era släktingar som inte blivit bortförda i landsflykt till Babylon och över den kung som nu sitter på Davids tron. De kommer att bli som ruttna fikon, odugliga att äta.

18 Jag ska sprida dem ut över världen. Bland varje folk dit jag sänder dem kommer förbannelse och hån att vila över dem,

19 därför att de vägrade att lyssna till mig, fastän jag gång på gång talade till dem genom mina profeter.

20 Lyssna därför till Herrens ord, alla ni fångar borta i Babylon!

21 Herren, härskarornas Gud, säger så här om era falska profeter, om Ahab, Kolajas son, och Sidkia, Maasejas son, som i mitt namn profeterar lögn för er: Lyssna nu! Jag ska överlämna dem till Nebukadnessar, så att de blir offentligt avrättade.

22 Deras öde ska bli ett ordspråk. När någon vill förbanna en annan, ska han säga: Herren ska låta det gå likadant för dig som för Sidkia och Ahab, som kungen i Babylon brände levande!

23 Dessa män har nämligen gjort fruktansvärda saker bland mitt folk. De har varit otrogna med varandras hustrur och har ljugit i mitt namn. Jag vet det, för jag har sett allt de gjort, säger Herren.

24 Säg detta till drömmaren Semaja:

25 Herren, härskarornas Gud, säger: Du har sänt brev till prästen Sefanja, Maasejas son, och skickat avskrifter till alla de andra prästerna och till folket i Jerusalem.

26 Du skriver till Sefanja: Herren har utsett dig att ersätta Jojada som präst i Jerusalem. Det är din uppgift att arrestera varenda galning som påstår sig vara en profet och sätta honom i stock och halsjärn.

27 Varför har du inte gjort något åt den falske profeten Jeremia från Anatot?

28 Han har skrivit till oss här i Babylon och sagt att vår fångenskap ska bli långvarig och att vi ska bygga permanenta bostäder och planera att stanna här i många år. Han har sagt att vi ska plantera fruktträd, för vi ska bli kvar här länge och äta av deras frukt.

29 Sefanja hade visat brevet för Jeremia och läst det för honom.

30 Då gav Herren Jeremia också detta budskap:

31 Sänd ett brev till alla fångar i Babylon! Herren säger: Därför att nehelamiten Semaja har profeterat för er när jag inte sänt honom att göra det, och eftersom han har lurat er att tro dessa lögner,

32 ska jag straffa honom och hans familj. Ingen av hans ättlingar ska få se allt det goda jag har i beredskap för mitt folk, för han har lärt er att göra uppror mot Herren.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes