A A A A A
Bible Book List

Jakovljeva poslanica 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Vjernički živjeti bez pristranosti

Braćo moja, nemojte pristrano imati vjere u Gospodina našega Isusa Krista slavnoga! Jer ako na vaš sastanak dođe čovjek sa zlatnim prstenjem, u sjajnoj odjeći, a dođe i siromah u odjeći otrcanoj, pa pogledate na onoga što nosi sjajnu odjeću te reknete: »Ti lijepo ovdje sjedni!« a siromahu reknete: »Ti stani ondje«, ili »Sjedni podno mojega podnožja«,[a] niste li onda stvorili među sobom razliku i postali suci opakih namisli?

Čujte, braćo moja ljubljena, ne izabra li Bog siromahe u ovome svijetu da budu bogataši u vjeri i baštinici kraljevstva što ga obeća onima koji ga ljube? A vi prezreste siromaha! A nisu li bogataši ti koji vas tlače i odvlače na sudove? Ne pogrđuju li oni lijepo Ime na vas prizvano?

Ako ipak izvršujete kraljevski zakon po Pismu: »Ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga«, dobro činite; ali ako pristranost pokazujete, činite grijeh i Zakon vas osuđuje kao prekršitelje. 10 Jer tko god drži cio Zakon, a spotakne se ma i u jednome, postao je krivac svega. 11 Jer Onaj koji reče: »Ne čini preljuba!«, reče i: »Ne ubij!« Ako pak ne učiniš preljuba, a ubiješ, postao si kršitelj Zakona.

12 Tako govorite i tako činite kao oni koji imaju biti suđeni po zakonu slobode. 13 Jer je nemilosrdan sud onomu tko milosrđa ne učini - milosrđe likuje nad sudom!

Vjera i djela

14 Kakve li koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a nema djela? Može li ga ta vjera spasiti? 15 Ako su brat ili sestra goli i nemaju svagdanje hrane, 16 pa im tko od vas rekne: »Idite u miru, ugrijte se i nasitite«, a ne dadnete im što treba za tijelo, kakve li koristi? 17 Tako i vjera: nema li djela, mrtva je po sebi. 18 Ali će netko reći: »Ti imaš vjeru, ja imam djela.« Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru svojim djelima. 19 Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš! I zlodusi vjeruju i - drhte. 20 Hoćeš li spoznati, isprazni čovječe, da je vjera bez djela bezvrijedna?[b] 21 Nije li Abraham, otac naš, opravdan djelima, kad na žrtvenik prinese Izaka, svojega sina? 22 Vidiš li da je vjera surađivala s njegovim djelima i djelima se vjera usavršila? 23 I ispuni se Pismo koje govori: »Povjerova Abraham Bogu i uračuna mu se u pravednost«, i bi nazvan »Božjim prijateljem«. 24 Zapazite da čovjek biva opravdan djelima, a ne samo vjerom. 25 Nije li slično i Rahaba, bludnica, bila djelima opravdana kad primi glasnike i drugim ih putem izvede? 26 Doista, kao što je tijelo mrtvo bez duha, tako je vjera mrtva bez djela.

Footnotes:

  1. Jak 2,3 Neki rukopisi ispred »podno mojega podnožja«, dodaju: »ovdje«.
  2. Jak 2,20 Umjesto »bezvrijedna«, neki rukopisi imaju: »mrtva«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes