A A A A A
Bible Book List

Jakovljeva poslanica 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, dvanaesterim plemenima koja su u Raseljeništvu, pozdrav!

Kušnje i napasti

Smatrajte posvemašnjom radošću, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere donosi postojanost. A postojanost neka djelom bude savršena, kako biste vi mogli biti savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.

Nedostaje li pak kojemu od vas mudrosti, neka ište od Boga, Onoga koji svima daje darežljivo i besprigovorno, i dat će mu se; ali neka ište u vjeri, bez ikakva kolebanja, jer je kolebljivac nalik morskom valovlju što ga vjetar uzburka i kovitla. Ta neka i ne pomišlja da će što primiti od Gospodina takav čovjek, dvoumnik, nepostojan na svim svojim putovima.

Neka se brat niska položaja diči svojim uzvišenjem, 10 a bogataš svojim poniženjem, jer će minuti kao cvijet poljski: 11 granu sunce te užeže i travu osuši, i cvijet njezin uvenu, a krasota njezina lica propade. Tako će i bogataš usahnuti u svojim pothvatima.

12 Blažen je čovjek koji podnosi kušnju jer će, pošto bude prokušan, primiti vijenac života što ga On obeća onima koji ga ljube.[a]

13 Neka nitko, kad se nađe u napasti, ne kaže: »Bog me napastuje«, jer Bog ne može biti napastovan na zlo, i On nikoga ne napastuje, 14 nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga odvlači i mami. 15 Požuda potom, kad začne, rađa grijeh; a grijeh, kad je počinjen, porađa smrt.

16 Ne varajte se, braćo moja ljubljena! 17 Svaki je dobar dar i svaki savršen poklon odozgor, od Oca svjetlila, u kome nema promjene ni zasjenjenja od mijene. 18 On ushtjede poroditi nas riječju istine, da budemo neka vrst prvine njegovih stvorenja.

Izvršitelji riječi, a ne samo slušatelji

19 Znajte, braćo moja ljubljena: neka svatko bude brz da posluša, spor da odgovori, spor na srdžbu;[b] 20 jer čovjekova srdžba ne čini pravednost Božju. 21 Zato odložite svaku prljavštinu i prekomjernu zloću; s krotkošću primite usađenu riječ koja može spasiti vaše duše.

22 Budite pak izvršitelji riječi, a ne samo slušatelji koji sami sebe obmanjuju. 23 Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne izvršitelj, on je nalik čovjeku koji promatra svoje rođeno lice u zrcalu: 24 promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše. 25 A tko se udubi u savršeni zakon slobode i u njemu ostane, a ne postane zaboravni slušatelj nego izvršitelj djela, bit će blažen u onome što vrši.

26 Smatra li tko da je neki štovatelj, a ne zauzdava svoj jezik, nego zavarava svoje srce, njegovo je štovanje isprazno.[c] 27 Čisto je i neokaljano štovanje pred Bogom i Ocem ovo: zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neoskvrnutim od ovoga svijeta.

Footnotes:

  1. Jak 1,12 Umjesto »On«, neki rukopisi donose: »Gospodin«.
  2. Jak 1,19 Umjesto »Znajte /grč. iste/«, neki rukopisi imaju: »Tako dakle/grč. hoste/«.
  3. Jak 1,26 Iza »štovatelj«, neki rukopisi dodaju: »među vama«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes