A A A A A
Bible Book List

Isaia 2 Albanian Bible (ALB)

Fjala që Isaia, bir i Amotsit, pati si vegim lidhur me Judën dhe Jeruzalemin.

Në ditët e fundit do të vij që mali ku ndodhet shtëpia e Zotit do të vendoset në majën e maleve dhe do të ngrihet mbi disa kodra, dhe këtu do të vershojnë tërë kombet.

Shumë popuj do të vijnë duke thënë: "Ejani, të ngjitemi në malin e Zotit, në shtëpinë e Perëndisë të Jakobit; ai do të na mësojë rrugët e tij dhe ne do të ecim në shtigjet e tij". Sepse nga Sioni do të dalë ligji dhe nga Jeruzalemi fjala e Zotit.

Ai do të sigurojë drejtësi midis kombeve dhe do të qortojë shumë popuj. Do t’i farkëtojnë shpatat e tyre duke i kthyer në plugje dhe heshtat e tyre në drapinj; një komb nuk ka për të ngritur shpatën kundër një kombi tjetër dhe nuk do të mësojnë më luftën.

O shtëpi e Jakobit, ejani dhe të ecim në dritën e Zotit!

Sepse ti, o Zot, ke braktisur popullin tënd, shtëpinë e Jakobit, sepse janë plot me praktika lindore, ushtrojnë magjinë si Filistejtë, lidhin aleanca me bijtë e të huajve.

Vendi i tyre është plot me argjend dhe me ar dhe thesaret e tyre nuk kanë fund; vendi i tyre është plot me kuaj dhe qerret e tyre s’kanë të sosur.

Vendi i tyre është plot me idhuj; bien përmbys përpara veprës së vetë duarve të tyre, përpara atyre gjërave që kanë bërë gishtat e tyre.

Prandaj njeriu i zakonshëm përulet dhe njeriu i shquar ulet, por ti nuk i fal.

10 Hyr në shkëmb dhe fshihu në pluhurin përpara tmerrit të Zotit dhe përpara shkëlqimit të madhërisë së tij.

11 Vështrimi krenar i njeriut do të ulet dhe krenaria e vdekatarëve do të përulet; vetëm Zoti do të lartësohet atë ditë.

12 Sepse dita e Zotit të ushtrive do të vijë kundër çdo gjëje krenare dhe kryelartë dhe kundër çdo gjëje që ngrihet, për ta ulur,

13 kundër gjithë kedrave të Libanit, të lartë dhe të ngritur, dhe kundër të gjitha lisave të Bashanit,

14 kundër të gjitha maleve të larta dhe kodrave të larta;

15 kundër çdo kulle shumë të lartë dhe kundër çdo muri të fortifikuar,

16 kundër gjithë anijeve të Tarshishit dhe kundër të gjitha gjërave të këndshme.

17 Kryelartësia e njeriut do të ulet dhe krenaria e njerëzve të shquar do të përulet; vetëm Zoti do të lartësohet atë ditë.

18 Idhujt do të hiqen plotësisht.

19 Njerëzit do të hyjnë në shpellat e shkëmbinjve dhe në guvat e tokës përpara tmerrit të Zotit dhe shkëlqimit të madhërisë së tij, kur do të ngrihet për ta bërë tokën të dridhet.

20 Në këtë ditë njerëzit do t’ua hedhin minjve dhe lakuriqve të natës idhujt e tyre prej argjendi dhe idhujt e tyre prej ari, që i kanë prodhuar për t’i adhuruar,

21 për t’u futur në të çarat e shkëmbinjve dhe në greminat e krepave para tmerrit të Zotit dhe shkëlqimit të madhërisë së tij, kur do të ngrihet për ta bërë tokën të dridhet.

22 Mos kini më besim te njeri, në flegrat e të cilit nuk ka veç se një frymë; si mund të mbështetesh te ai?

Isaiah 2 New International Version (NIV)

The Mountain of the Lord

This is what Isaiah son of Amoz saw concerning Judah and Jerusalem:

In the last days

the mountain of the Lord’s temple will be established
    as the highest of the mountains;
it will be exalted above the hills,
    and all nations will stream to it.

Many peoples will come and say,

“Come, let us go up to the mountain of the Lord,
    to the temple of the God of Jacob.
He will teach us his ways,
    so that we may walk in his paths.”
The law will go out from Zion,
    the word of the Lord from Jerusalem.
He will judge between the nations
    and will settle disputes for many peoples.
They will beat their swords into plowshares
    and their spears into pruning hooks.
Nation will not take up sword against nation,
    nor will they train for war anymore.

Come, descendants of Jacob,
    let us walk in the light of the Lord.

The Day of the Lord

You, Lord, have abandoned your people,
    the descendants of Jacob.
They are full of superstitions from the East;
    they practice divination like the Philistines
    and embrace pagan customs.
Their land is full of silver and gold;
    there is no end to their treasures.
Their land is full of horses;
    there is no end to their chariots.
Their land is full of idols;
    they bow down to the work of their hands,
    to what their fingers have made.
So people will be brought low
    and everyone humbled
    do not forgive them.[a]

10 Go into the rocks, hide in the ground
    from the fearful presence of the Lord
    and the splendor of his majesty!
11 The eyes of the arrogant will be humbled
    and human pride brought low;
the Lord alone will be exalted in that day.

12 The Lord Almighty has a day in store
    for all the proud and lofty,
for all that is exalted
    (and they will be humbled),
13 for all the cedars of Lebanon, tall and lofty,
    and all the oaks of Bashan,
14 for all the towering mountains
    and all the high hills,
15 for every lofty tower
    and every fortified wall,
16 for every trading ship[b]
    and every stately vessel.
17 The arrogance of man will be brought low
    and human pride humbled;
the Lord alone will be exalted in that day,
18     and the idols will totally disappear.

19 People will flee to caves in the rocks
    and to holes in the ground
from the fearful presence of the Lord
    and the splendor of his majesty,
    when he rises to shake the earth.
20 In that day people will throw away
    to the moles and bats
their idols of silver and idols of gold,
    which they made to worship.
21 They will flee to caverns in the rocks
    and to the overhanging crags
from the fearful presence of the Lord
    and the splendor of his majesty,
    when he rises to shake the earth.

22 Stop trusting in mere humans,
    who have but a breath in their nostrils.
    Why hold them in esteem?

Footnotes:

  1. Isaiah 2:9 Or not raise them up
  2. Isaiah 2:16 Hebrew every ship of Tarshish
New International Version (NIV)

Holy Bible, New International Version®, NIV® Copyright ©1973, 1978, 1984, 2011 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

Viewing of
Cross references
Footnotes