A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Mateju 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Ivan Krstitelj

A u one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji. I govorio je: »Obratite se, jer kraljevstvo je nebesko blizu!« Doista, ovo je onaj za koga prorok Izaija reče:

»Glas onoga koji viče u pustinji: 'Pripravite put Gospodnji, poravnajte staze njegove!'«

A on, Ivan, imao je odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova. Hrana mu pak bila skakavci i divlji med. K njemu je tad dolazio Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska, i on ih je krštavao u rijeci Jordanu, a oni su priznavali svoje grijehe.

Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Legla gujinja! Tko li vas upozori da bježite od gnjeva što dolazi? Donesite dakle plod dostojan obraćenja. I ne pomišljajte u sebi reći: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovog kamenja može podići djecu Abrahamovu. 10 Već je sjekira položena na korijen stablima; svako se dakle stablo koje ne rađa dobra ploda siječe i u oganj baca.

11 Ja vas doduše krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji dolazi za mnom jači je od mene. Ja mu ni obuće nisam dostojan ponijeti. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. 12 Vijača mu u ruci; očistit će svoje gumno i skupiti svoju pšenicu u žitnicu, a pljevu će sažeći ognjem neugasivim.«

Krštenje Isusovo

13 Tada Isus dođe iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti. 14 A Ivan ga je odvraćao, govoreći: »Ti mene trebaš krstiti, a ti da k meni dolaziš?« 15 Isus mu odgovori: »Pusti sada, jer nam tako dolikuje da ispunimo svu pravednost.« Tada mu popusti. 16 Kad Isus bi kršten, odmah izađe iz vode. I gle, otvoriše mu se nebesa i on ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na njega.[a] 17 I evo glasa s nebesa: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni, koji mi je omilio.«

Footnotes:

  1. Mt 3,16 »mu« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes