A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Mateju 4 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Kušnja Isusova

Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. Pošto je postio četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu iskušavatelj pristupi i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruh.« A on odgovori: »Pisano je: 'Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što iz usta Božjih izlazi.'«

Đavao ga onda povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama, pa mu reče: »Ako si Sin Božji, baci se dolje. Jer je pisano: 'Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i oni će te na rukama nositi da se nogom svojom o kamen ne spotakneš.'« Isus mu reče: »Također je pisano: 'Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!'«

Đavao ga onda odvede na vrlo visoku goru pa mu pokaza sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu, te mu reče: »Sve ću ovo tebi dati ako padneš ničice i pokloniš mi se.« 10 Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Jer je pisano: 'Gospodinu, Bogu svome klanjaj se i Njemu služi jedinomu.'« 11 Tada ga đavao ostavi. I gle, anđeli pristupiše i posluživahu ga.

Početak Isusova javnog djelovanja

12 A kad Isus doču da je Ivan predan, povuče se u Galileju 13 te, ostavivši Nazaret, ode i nastani se u Kafarnaumu, koji je pokraj mora, u području Zebulunovu i Naftalijevu 14 - da se ispuni ono što reče prorok Izaija:

15 »Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, na putu k moru, s onu stranu Jordana, Galileja poganska - 16 narod koji je u tmini sjedio, svjetlost vidje veliku; onima koji su prebivali u zemlji i sjeni smrtnoj svjetlost im osvanu.«

17 Otada Isus poče propovijedati i govoriti: »Obratite se, jer je kraljevstvo nebesko blizu!«

Prvi učenici

18 Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata: Šimuna, koji se zove Petar, i Andriju, brata njegova, gdje bacaju mrežu u more, jer bijahu ribari. 19 On im reče: »Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi.« 20 A oni odmah ostaviše mreže i stadoše ga slijediti.

21 I otišavši odande, ugleda druga dva brata: Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana. Oni su u lađici sa Zebedejem, ocem svojim, popravljali mreže; pa pozva i njih. 22 A oni odmah ostaviše lađicu i svoga oca te ga stadoše slijediti.

Isus poučava i iscjeljuje

23 Isus je hodio po cijeloj Galileji poučavajući u njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i iscjeljujući svaku bolest i svaku nemoć u narodu. 24 I glas se o njemu proširi po svoj Siriji; k njemu stadoše donositi sve bolesne - od različitih bolesti - i sve one patnjama obuzete, i opsjednute, i mjesečare, i uzete, a on ih iscijeli. 25 I stade ga slijediti veliko mnoštvo iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, iz Judeje i Transjordanije.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes