A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Luki 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Isusovo rođenje

U one dane izađe naredba cara Augusta da se popiše sav svijet. Taj popis, prvi, obavljen je za Kvirinijeva upraviteljstva Sirijom. I svi se pođoše upisati, svaki u svoj grad.

Tada i Josip, jer je bio iz doma i loze Davidove, uzađe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u Davidov grad koji se zove Betlehem, da se upiše s Marijom, zaručenom si ženom, koja bijaše trudna. Dok su bili ondje, navršiše joj se dani da rodi. I rodi sina svojega prvorođenca, povi ga i položi u jasle, jer u svratištu za njih nije bilo mjesta.

U tom su kraju bili vani u polju pastiri koji su noću čuvali stražu kod svojih stada. A anđeo im Gospodnji pristupi, i slava ih Gospodnja obasja, te se oni veoma prestrašiše. 10 I anđeo im reče: »Ne bojte se! Jer vam, evo, navješćujem veliku radost koja će biti svemu narodu: 11 Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, koji je Krist, Gospodin! 12 A ovo vam znak: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.«

13 Odjednom se s anđelom pojavi mnoštvo vojske nebeske hvaleći Boga i govoreći:

14 »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!«[a]

15 Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stadoše govoriti jedni drugima: »Hajdemo sad do Betlehema i pogledajmo što se dogodilo, taj događaj što nam Gospodin obznani!« 16 I požurivši, otiđoše te nađoše Mariju i Josipa, i novorođenče gdje leži u jaslama. 17 Kad vidješe, ispripovjediše što im je kazano za to djetešce. 18 Svi koji su to čuli divili su se tomu što im ispripovjediše pastiri. 19 A Marija je pohranjivala sve te događaje, razmatrajući ih u svojemu srcu. 20 Pastiri se tada vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli, kao što im je bilo rečeno.

Isusovo obrezanje

21 Kad se navrši osam dana, te je trebalo da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga anđeo prozva prije njegova začeća u utrobi.

22 A kad se navršiše dani njihova očišćenja po Zakonu Mojsijevu, donesoše ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu, 23 kao što je pisano u Zakonu Gospodnjemu, 'da se svako muško prvorođenče posveti Gospodinu', 24 i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjemu - 'par grlica ili dva golubića'.

Šimunovo proroštvo

25 I gle, živio tada u Jeruzalemu neki čovjek imenom Šimun. Taj čovjek bijaše pravedan i pobožan. Iščekivao je Utjehu Izraelovu, i Duh Sveti bijaše na njemu. 26 Njemu bijaše objavljeno po Duhu Svetomu da neće vidjeti smrti prije no što vidi Pomazanika Gospodnjega. 27 Potaknut od Duha, dođe u Hram. Dok su roditelji unosili djetešce Isusa da učine s njime ono što bijaše po Zakonu uobičajeno, 28 on ga uze u naručje, blagoslovi Boga i reče:

29 »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,
po riječi svojoj, u miru,
30 jer vidješe oči moje spasenje tvoje,
31 koje si pripravio pred licem svih naroda,
32 svjetlo da obasja pogane,
i slavu naroda svojega Izraela.«

33 A otac njegov i majka divili su se onome što se o njemu govori. 34 Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, njegovoj majci: »Evo, ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogih u Izraelu, i za znak kojemu se protivi, 35 a i tebi će samoj mač probosti dušu - kako bi se razotkrile namisli mnogih srdaca.«

Anino proroštvo

36 A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, već u poodmakloj dobi, proživjevši sa svojim mužem sedam godina nakon svoga djevojaštva, 37 a sama, kao udovica, do osamdeset i četiri godine. Nije napuštala Hrama služeći Bogu danju i noću postovima i molitvama. 38 Baš u taj čas ona pristupi. Hvalila je Boga i pripovijedala o njemu svima koji su iščekivali otkupljenje Jeruzalema.

Život u Nazaretu

39 Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjemu, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. 40 A djetešce je raslo i jačalo, ispunjajući se mudrošću. I milost je Božja bila na njemu.

Isus među učiteljima u Hramu

41 Svake godine njegovi su roditelji išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. 42 Kada mu je bilo dvanaest godina, uzađu oni po blagdanskom običaju. 43 Kad su prošli ti dani, i dok su se vraćali, dječak Isus ostade u Jeruzalemu, ali njegovi roditelji to nisu znali. 44 Misleći da je sa suputnicima, prevališe dan hoda, a onda ga stadoše tražiti među rođacima i znancima. 45 A kako ga ne nađoše, vratiše se u Jeruzalem tražeći ga. 46 Poslije tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi usred učitelja, slušajući ih i postavljajući im pitanja. 47 Svi koji su ga slušali bijahu zapanjeni razumnošću i njegovim odgovorima.

48 Kad ga ugledaše, začudiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto nam to učini? Evo, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« 49 A on im reče: »Zašto ste me tražili? Zar niste znali da trebam biti u onome što je Oca mojega?« 50 Ali oni ne razumješe riječi što im reče. 51 On tada siđe s njima i dođe u Nazaret. I bijaše im poslušan. A njegova je majka čuvala u svojemu srcu sve te događaje. 52 A Isus je napredovao u mudrosti, stasanju i milosti pred Bogom i ljudima.

Footnotes:

  1. Lk 2,14 Umjesto »ljudima, miljenicima njegovim«, neki rukopisi imaju: »ljudima dobrohotnost«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes