A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Ivanu 17 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Isusova molitva - Da svi budu jedno

17 To Isus izreče, pa podiže svoje oči k nebu te reče: »Oče, došao je čas. Proslavi Sina svojega, da Sin proslavi tebe;[a] kao što si mu dao vlast nad svakim tijelom, da tako i svima koje si mu dao on dadne život vječni. A ovo je život vječni: da spoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i onoga koga si poslao - Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao da izvršim. A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.

Ja očitovah ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji su bili, i ti ih meni dade, i oni su držali riječ tvoju. Sad su spoznali da je sve što si mi dao od tebe. Jer riječi koje mi ti dade, njima sam dao, i oni primiše i uistinu spoznaše da od tebe izađoh, i povjerovaše da me ti posla. Ja za njih molim. Ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji. 10 I sve je moje tvoje, i tvoje moje; i proslavio sam se u njima.

11 I ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao mi. 12 Dok s njima bijah, ja sam ih čuvao u tvojemu imenu koje si mi dao, i zaštitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se ispuni Pismo. 13 A sada idem k tebi i ovo govorim u svijetu, kako bi oni mojom radošću bili u sebi ispunjeni.

14 Ja sam im predao tvoju riječ, i svijet ih zamrzi, jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. 15 Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih sačuvaš od Zloga. 16 Oni nisu od svijeta, kao što ni ja nisam od svijeta. 17 Posveti ih u istini; tvoja je riječ istina. 18 Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja njih poslah u svijet. 19 I ja za njih posvećujem samoga sebe, da i oni budu posvećeni u istini.

20 A ne molim samo za njih, nego i za one koji će po njihovoj riječi vjerovati u mene; 21 da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu, da svijet vjeruje da si me ti poslao.[b] 22 I slavu koju si mi dao ja sam dao njima, da budu jedno kao što smo mi jedno: 23 ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeni, okupljeni u jedno - kako bi svijet spoznao da si me ti poslao, i iskazao im ljubav kao što si je meni iskazao. 24 Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom; da promatraju moju slavu koju si mi dao, jer si mi ljubav iskazao prije postanka svijeta. 25 Oče pravedni, iako te svijet ne upozna, ja te ipak upoznah, a ovi upoznaše da si me ti poslao. 26 I njima obznanih ime tvoje, i obznanjivat ću ga, da ljubav koju si mi iskazao bude u njima, i ja u njima.«

Footnotes:

  1. Iv 17,1 Umjesto »da Sin proslavi tebe«, neki rukopisi imaju: »da Sin tvoj proslavi tebe«.Iv 17,11. Umjesto »sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao«, neki rukopisi imaju: »sačuvaj ih u svom imenu, one koje si mi dao«. Slično i u Iv 17,12: umjesto »u tvojemu imenu koje si mi dao«, neki donose: »u tvojemu imenu, one koje si mi dao«.
  2. Iv 17,21 Umjesto »neka i oni u nama budu«, neki rukopisi donose: »neka i oni u nama budu jedno«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes