A A A A A
Bible Book List

Druga poslanica Timoteju 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Riječ Božja nije okovana

Ti se dakle, sine moj, jačaj u milosti koja je u Kristu Isusu. A ono što si od mene čuo po mnogim svjedocima, to predaj vjernim ljudima koji će biti podobni i druge poučiti. S njima se zlopati kao dobar vojnik Krista Isusa. Nijedan se, koji vojuje, ne upleće u poslove svagdanjeg života kako bi ugodio vojskovođi. A natječe li se tko, ne dobiva vijenca ako se zakonito ne natječe. Poljodjelac koji se trudi treba prvi od plodova primiti. Shvati što govorim, jer će ti Gospodin dati razumijevanje u svemu.

Sjeti se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova - po mojem Evanđelju, za koje se zlopatim sve do okova, kao zločinac. Ali riječ Božja nije okovana! 10 Stoga podnosim sve poradi izabranih, da i oni zadobiju spasenje - koje je u Kristu Isusu zajedno s vječnom slavom.

11 Vjerodostojna je riječ:
ako doista s njime umrijesmo,
s njime ćemo i živjeti;
12 ako ustrajemo,
s njime ćemo i kraljevati;
ako ga zaniječemo,
i on će zanijekati nas;
13 ako ne budemo vjerovali
- on vjeran ostaje,
jer ne može sebe zanijekati.

Pravo postupati s riječju istine

14 Na sve to podsjećaj i pred Bogom ih zaklinji da ne bude rječoborstva; ničemu ne koristi, a na propast je slušateljima.[a] 15 Uznastoj da pred Boga pristupiš prokušan, kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji pravo postupa s riječju istine. 16 A svjetovna naklapanja izbjegavaj - jer će se nastavljati u još većoj bezbožnosti, 17 i njihova će riječ kao rak-rana tijelo gutati. Od njih su Himenej i Filet, 18 koji zastraniše od istine govoreći da je uskrsnuće već bilo te nekima prevraćaju vjeru. 19 Ipak stoji čvrsti temelj Božji, noseći ovaj pečat: »Poznaje Gospodin one koji su njegovi« i »Nek odstupi od nepravde svaki koji imenuje ime Gospodnje.«

20 U velikoj kući nema pak samo zlatnih i srebrnih posuda nego i drvenih i glinenih; jedne su časne, a druge nečasne. 21 Ako se dakle tko očisti od toga, bit će posuda časna, posvećena, korisna Gospodaru, pripravljena za svako dobro djelo.

22 Od mladenačkih strastvenosti bježi, a teži za pravednošću, vjerom, ljubavlju, mirom, s onima koji iz čista srca prizivlju Gospodina. 23 Luda i neobuzdana prepiranja odbijaj; znaš da rađaju svađama. 24 A sluga se Gospodnji ne smije svađati, nego mu je biti nježan prema svima, sposoban poučiti, zlo podnijeti; 25 s blagošću preodgajati protivnike, ne bi li im Bog podario obraćenje poradi spoznanja istine 26 kako bi se trijeznosti povratili iz đavlove zamke - u kojoj ih drži ulovljene, pod svojom voljom.

Footnotes:

  1. 2Tim 2,14 Umjesto »Bogom«, neki rukopisi imaju: »Gospodinom«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes