A A A A A
Bible Book List

Druga poslanica Korinćanima 12 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Kad sam slab, tada sam silan

12 Treba se dičiti. Ne koristi doduše, no prelazim na viđenja i otkrivenja Gospodnja. Znam čovjeka u Kristu: prije četrnaest godina - je li u tijelu, ne znam; je li izvan tijela, ne znam, Bog zna - taj bi odnesen do trećeg neba. I znam da je taj čovjek - je li u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna - bio odnesen u raj i čuo neizrecive riječi, koje čovjeku nije dopušteno izreći.

Time ću se dičiti, dok se sobom neću dičiti, osim svojim slabostima. Doista, ako bih se i htio dičiti, ne bih bio bezuman, jer bih istinu govorio. Ali se suzdržavam, kako tko ne bi o meni pomislio više od onoga što na meni vidi ili što od mene čuje, i zbog izuzetnosti otkrivenja. Stoga, da se ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara kako se ne bih uzoholio.[a] Zbog toga sam triput molio Gospodina kako bi to odstupilo od mene. I rekao mi je: »Dosta ti je moja milost, jer sila se usavršuje u slabosti.« Najradije ću se dakle još više dičiti svojim slabostima, da se u meni nastani sila Kristova.[b] 10 Zato mi je po volji biti u slabostima, u uvredama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, tada sam silan.

Ne tražim vaše, nego vas

11 Postao sam bezuman! Vi me na to natjeraste, jer trebalo je da me vi preporučite; doista, ni u čemu nisam manji od »nad-apostola«, premda sam ništa. 12 Znaci apostola učinjeni su među vama sa svom ustrajnošću: znacima i čudesima i silnim djelima. 13 Jer što je ono u čemu ste bili manji od ostalih crkava, osim u tome što vam sam ja nisam bio na teret? Oprostite mi ovu »nepravdu«! 14 Evo sam spreman i treći put doći k vama, i neću vam biti na teret, jer ne tražim vaše, nego vas. Ni djeca nisu dužna roditeljima stjecati, nego roditelji djeci. 15 A ja ću najradije trošiti i sebe posvema istrošiti za duše vaše. Ako vas više ljubim, zar da budem manje ljubljen? 16 Ali neka bude! Ja vam nisam bio na teret, nego kako sam »lukav«, uhvatih vas na prijevaru. 17 Zar vas iskoristih po kome od onih koje sam poslao k vama? 18 Zamolio sam Tita i s njim sam poslao brata. Zar vas je Tit iskoristio? Zar nismo hodili u istom duhu? Zar ne istim stopama?

19 Odavno mislite kako se pred vama branimo. Pred Bogom, u Kristu, govorimo. A sve je to, ljubljeni, radi vaše izgradnje. 20 Jer bojim se da vas, kada dođem, možda ne nađem onakve kakve bih htio, i vi mene nađete onakva kakva ne biste htjeli; da ne bi možda bilo svađe, zavisti, srditosti, sebičnosti, klevetanja, došaptavanja, nadimanja, buna; 21 da me, kada opet dođem, ne bi ponizio Bog moj kod vas, kako ne bih morao oplakivati mnoge koji su prije sagriješili a nisu se pokajali za nečistotu i bludnost i razvratnost koju počiniše.

Footnotes:

  1. 2Kor 12,7 Umjesto »i zbog izuzetnosti otkrivenja. Stoga, da se ne bih uzoholio«, neki rukopisi donose: »Da se zbog izuzetnosti otkrivenja ne bih uzoholio«.
  2. 2Kor 12,9 Umjesto »sila«, neki rukopisi donose: »moja sila«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes