A A A A A
Bible Book List

Druga Petrova poslanica 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima kojih dopade ista dragocjena vjera kao i nas - pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista.[a] Milost vam se i mir umnožili spoznajom Boga i Isusa, Gospodina našega.

Podarena obećanja

Njegova nam je božanska moć podarila sve za život i pobožnost, po spoznaji Onoga koji nas pozva svojom slavom i krepošću.[b] Time su nam podarena dragocjena i najveća obećanja, kako biste i vi po njima postali zajedničari božanske naravi, izbjegavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude. A i upravo zato svom revnošću uznastojte svojom vjerom pribaviti krepost, a krepošću spoznanje, a spoznanjem uzdržljivost, a uzdržljivošću ustrajnost, a ustrajnošću pobožnost, a pobožnošću bratoljublje, a bratoljubljem ljubav. Doista, ako to u sebi imate i umnaža se, ne čini vas ni besposlenim ni neplodnim za spoznanje Gospodina našega Isusa Krista. Jer tko toga nema, slijep je, kratkovid; zaboravio je da je očišćen od svojih negdašnjih grijeha. 10 Zato, braćo, to više uznastojte učvrstiti svoj poziv i izbor, jer čineći tako zasigurno se nikada nećete spotaknuti! 11 Doista, tako će vam obilato biti pripremljen ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista.

Podsjećanje na proročku riječ

12 Zato mi je uvijek na to vas podsjećati, premda to znate i utvrđeni ste u istini u kojoj jeste. 13 Smatram pak da je pravo, dokle god sam u ovom šatoru, buditi vam pamćenje, 14 znajući da ubrzo napuštam svoj šator, kako mi je i nagovijestio Gospodin naš Isus Krist. 15 A uznastojat ću da i nakon mojega izlaska svakiput imate spomen na to.

16 Doista, nismo vam obznanili moć i dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego bijasmo očevici njegove veličanstvenosti. 17 Jer primi od Boga Oca čast i slavu, kad mu od uzvišene Slave bi donesen ovakav glas: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, meni je omilio.« 18 Taj glas, s neba donesen, čuli smo mi kad bijasmo s njime na Svetoj gori. 19 Time još čvršće primamo proročku riječ, i vi dobro činite što joj se priklanjate kao k svjetiljci koja svijetli na mračnome mjestu, dok Dan ne osvane i Zornica ne zasja u vašim srcima, 20 znajući ponajprije da ni jedno proroštvo Pisma ne potječe iz samovoljna tumačenja; 21 ta nikada proroštvo nE bi ljudskom voljom doneseno, nego su ljudi govorili od Boga, Duhom Svetim poneseni.[c]

Footnotes:

  1. 2Pt 1,1 »Šimun«, grč. 'Symeon', no neki rukopisi imaju: 'Simon'.
  2. 2Pt 1,3 Umjesto »svojom slavom i krepošću«, neki rukopisi imaju: »po svojoj slavi i kreposti (prevodi se i: 'na slavu i krepost' ili 'zbog slave i kreposti')«.
  3. 2Pt 1,21 Umjesto »ljudi«, neki rukopisi imaju: »sveti ljudi«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes