A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 9 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Savlovo obraćenje

A Savao, još uvijek odišući prijetnjom i ubojstvom suprot učenicima Gospodnjim, pođe k velesvećeniku i zaiska od njega pisma za sinagoge u Damasku, da sve koje nađe od ovoga Puta, muževe i žene, svezane dovede u Jeruzalem. Putujući, približi se Damasku, i odjednom ga obasja svjetlost s neba. On pade na zemlju i začu glas što mu govori: »Savle, Savle, zašto me progoniš?« On upita: »Tko si, Gospodine?« A on će: »Ja sam Isus koga ti progoniš! Nego ustani i uđi u grad pa će ti se kazati što trebaš činiti.« A ljudi koji su s njime putovali stajahu bez riječi; glas su doduše čuli, ali vidjeli nikoga nisu. Savao ustade sa zemlje, pa, premda otvorenih očiju, nije vidio ništa. Povedoše ga za ruku i dovedoše u Damask. I tri je dana bio obnevidio, i nije jeo niti pio.

10 Bijaše pak u Damasku neki učenik imenom Ananija. Njemu u viđenju reče Gospodin: »Ananija!« A on kaza: »Evo me, Gospodine!« 11 A Gospodin mu reče: »Ustani i pođi u ulicu koja se zove Ravna, pa u Judinoj kući potraži Taržanina imenom Savao. Jer eno moli se 12 i u viđenju vidje čovjeka imenom Ananija gdje ulazi i polaže ruke na njega da bi progledao.«[a] 13 A odgovori Ananija: »Gospodine, od mnogih čuh o tom čovjeku, kolika zla učini tvojim svetima u Jeruzalemu. 14 I ovdje on ima ovlast od glavara svećeničkih da sveže sve koji prizivlju tvoje ime.« 15 A Gospodin mu reče: »Pođi, jer je on moje izabrano sredstvo da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove. 16 Jer ja ću mu pokazati koliko mu treba pretrpjeti za moje ime.«

17 Onda Ananija ode i uđe u kuću te, položivši ruke na njega, reče: »Savle, brate, poslao me Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si dolazio, da progledaš i ispuniš se Duhom Svetim.« 18 I odmah mu s očiju njegovih spade nešto kao ljuske, i on progleda. Potom ustade i bi kršten 19 te se, uzevši hranu, okrijepi.

Savao u Damasku i Jeruzalemu

Nekoliko dana proboravi s učenicima u Damasku. 20 I odmah u sinagogama stade propovijedati Isusa: »On je Sin Božji.« 21 Svi koji su ga slušali bijahu zapanjeni i govorahu: »Nije li ovo onaj koji je u Jeruzalemu zatirao one koji prizivahu to ime, i koji je ovamo došao radi toga da ih svezane odvede pred glavare svećeničke?« 22 Savao pak postajaše sve silniji i zbunjivaše Židove, stanovnike Damaska, dokazujući: »On je Krist.«

23 Kad prođe mnogo vremena, Židovi se dogovore da ga smaknu, 24 ali Savao dozna za njihovu zavjeru. I vrebahu na gradskim vratima danju i noću ne bi li ga smakli. 25 A učenici uzevši ga noću, oprezno ga spustiše u košari preko zidina.

Savao s apostolima u Jeruzalemu

26 Došavši u Jeruzalem, nastojao se pridružiti učenicima, ali ga se svi bojahu, ne vjerujući da je učenik. 27 A Barnaba ga uze i dovede k apostolima, pa im ispripovjedi kako Savao na putu vidje Gospodina, i kako mu progovori, i kako je u Damasku smjelo propovijedao u ime Isusovo. 28 I bijaše s njima; slobodno se kretao po Jeruzalemu te smjelo propovijedao u ime Gospodnje.

29 A govorio je i raspravljao s Helenistima, ali su ga oni nastojali smaknuti. 30 Kad braća doznadoše za to, odvedoše ga dolje u Cezareju, te ga poslaše u Tarz.

Rast crkve

31 Crkva je dakle po svoj Judeji i Galileji i Samariji uživala mir. Izgrađivala se i hodila u strahu Gospodnjem, te se utjehom Duha Svetoga umnažala.

Eneja

32 Jednom dok je Petar obilazio sve, siđe i k svetima koji su živjeli u Lidi. 33 Ondje pak nađe nekog čovjeka imenom Eneja, koji je već osam godina ležao na postelji: bijaše uzet. 34 I reče mu Petar: »Eneja, Isus Krist te ozdravlja! Ustani i prostri sam sebi!« I on odmah ustade. 35 I vidješe ga svi stanovnici Lide i Šarona te se obratiše Gospodinu.

Tabita

36 Bijaše pak u Jopi neka učenica imenom Tabita, što u prijevodu znači »Srna«. Ona bijaše puna dobrih djela i milostinja što ih je činila. 37 Tih se dana razbolje i umrije. Pošto je okupaše, izložiše je u gornjoj sobi. 38 A kako je Lida blizu Jope, učenici, čuvši da je Petar ondje, poslaše k njemu dva čovjeka moleći ga: »Ne oklijevaj doći k nama!« 39 Petar ustade i pođe s njima. Čim dođe, uvedoše ga u gornju sobu. I okupiše se oko njega sve udovice te mu plačući stadoše pokazivati košulje i haljine što ih je Srna izrađivala dok je bila s njima. 40 A Petar, pošto ih sve udalji te kleknu, pomoli se i, okrenuvši se prema tijelu, reče: »Tabita, ustani!« Ona otvori oči i, ugledavši Petra, sjede. 41 On joj pruži ruku i podiže je te, pozvavši svete i udovice, pokaza im je živu. 42 I to postade znano po cijeloj Jopi, i mnogi povjerovaše u Gospodina.

43 A Petar ostade mnogo vremena u Jopi kod nekog Šimuna kožara.

Footnotes:

  1. Dj 9,12 »u viđenju« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes