A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 12 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Petrovo čudesno oslobođenje iz tamnice

12 Nekako u to vrijeme kralj Herod podiže ruke na neke iz crkve kako bi ih zlostavljao. Mačem smaknu Jakova, Ivanova brata. Vidjevši pak da je time ugodio Židovima, on nastavi te uhvati i Petra - a bijahu Dani beskvasnih kruhova - pa uhitivši ga, baci ga u tamnicu i predade četirima četverostrukim vojničkim stražama da ga čuvaju, hoteći ga nakon Pashe izvesti pred narod. Petra su dakle čuvali u tamnici, dok je crkva za njega usrdno podizala molitvu Bogu.

A kad ga je Herod kanio izvesti, iste te noći Petar bijaše spavao između dvaju vojnika svezan dvojim lancima, dok su stražari pred vratima čuvali tamnicu. I gle: anđeo Gospodnji pristupi i svjetlost zasja u ćeliji. On gurnu Petra u rebra i probudi ga, govoreći: »Ustani brzo!« I lanci mu spadoše s ruku. A anđeo mu reče: »Opaši se i sveži svoju obuću!« I on učini tako. Onda mu reče: »Prebaci svoj ogrtač i slijedi me.« Izašavši, on ga je slijedio, ne znajući je li to što se događa s anđelom zbilja; činilo mu se pak da gleda viđenje. 10 Prošavši prvu stražu, i drugu, dođoše do željeznih vrata što vode u grad koja im se sama otvoriše. I oni izađoše te prođoše jednu ulicu, a onda anđeo odmah odstupi od njega.

11 A Petar, došavši k sebi, reče: »Sad uistinu znadem da Gospodin posla svojeg anđela i izbavi me iz Herodove ruke i od svega što je židovski narod iščekivao.« 12 Shvativši to, dođe u kuću Marije, majke Ivana prozvanog Marko, u kojoj mnogi bijahu zajedno okupljeni moleći se. 13 Kad Petar pokuca na dvorišna vrata, sluškinja imenom Rode priđe da prisluhne. 14 Kad prepozna Petrov glas, ona od radosti ne otvori vrata, već otrča i dojavi da pred vratima stoji Petar. 15 A oni joj rekoše: »Luduješ!« Ona je pak tvrdila da je tako. Oni onda rekoše: »To je njegov anđeo.« 16 Petar, međutim, nastavljaše kucati. A kad otvoriše i ugledaše ga, zapanjiše se. 17 Davši im rukom znak neka šute, ispripovjedi im kako ga Gospodin izvede iz tamnice, pa reče: »Javite to Jakovu i braći!« Onda izađe i ode na drugo mjesto.

18 Kad se razdanilo, nastade nemala pomutnja među vojnicima: što se to dogodilo s Petrom? 19 Kad ga Herod potraži i ne nađe, ispita stražare te zapovjedi da ih izvedu i pogube. Potom siđe iz Judeje u Cezareju, gdje je ostao.

Herodova smrt

20 Bijaše pak veoma rasrđen na Tirce i Sidonce. No oni složni dođoše k njemu - a pridobiše Blasta, kraljevskog komornika - i zaiskaše mir, jer se njihova zemlja opskrbljivala hranom od kraljeve. 21 A u određeni dan Herod odjenu kraljevsko ruho i sjede na prijestolje, te im se stade obraćati. 22 Narod je pak izvikivao: »Ovo je glas Božji, a ne ljudski!« 23 Ali ga anđeo Gospodnji umah udari - jer ne dade slavu Bogu - te on, izjeden od crvi, izdahnu.

Barnabino i Savlovo poslanje

24 Riječ je pak Božja rasla i umnažala se.

25 A Barnaba i Savao, pošto dovršiše svoju službu, vratiše se u Jeruzalem te uzeše sa sobom Ivana, prozvanog Marko.[a]

Footnotes:

  1. Dj 12,25 Umjesto »u Jeruzalem«, neki rukopisi imaju: »iz Jeruzalema«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes