A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 10 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Kornelije

10 Neki pak čovjek u Cezareji, imenom Kornelije, stotnik u kohorti koja se zvala Italska - pobožan i bogobojazan sa cijelim svojim domom, koji je dijelio mnoge milostinje narodu i stalno se molio Bogu - vidje u viđenju jasno, oko devetoga sata dana, anđela Božjega koji prišavši k njemu reče: »Kornelije!« Zagledavši se u njega, on, prestrašen, reče: »Što je, Gospodine?« A on mu reče: »Tvoje su molitve i tvoje milostinje uzašle pred Boga kao žrtva spomena. A sada pošalji ljude u Jopu i dozovi nekog Šimuna prozvanog Petar. On boravi kao gost kod nekog Šimuna kožara, čija je kuća kraj mora.«

Čim anđeo koji mu je govorio ode, on pozva dvojicu slugu i jednog pobožnog vojnika, od onih koji su mu neprestano bili u službi, sve im ispripovjedi i posla ih u Jopu.

A sutradan, dok su oni putovali i približavali se gradu, oko šestoga sata uzađe Petar na krov pomoliti se. 10 Veoma ogladnje te zaželje jesti. A dok su mu pripremali, on pade u zanos: 11 i gleda on otvoreno nebo i gdje silazi posuda poput velika platna, što se četirima uglovima spušta na zemlju. 12 U njoj bijahu svi četveronošci i gmazovi zemaljski i ptice nebeske. 13 I glas mu reče: »Ustani, Petre, zakolji i pojedi!« 14 A Petar reče: »Nikako, Gospodine, jer još nikada ne pojedoh išta okaljano i nečisto!« 15 A glas će mu opet, po drugi put: »Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!« 16 To se dogodi tri puta, a onda posuda bi ponesena na nebo.

17 Dok je Petar u sebi dvoumio što bi moglo biti to viđenje koje vidje, eto ljudi koje je poslao Kornelije; raspitavši se za Šimunovu kuću, pojave se pred vratima 18 te pozovu i raspitivahu se boravi li ovdje kao gost Šimun prozvani Petar.

19 Dok je Petar još duboko razmišljao o viđenju, Duh mu reče: »Šimune, eto te trojica traže. 20 Nego ustani, siđi i pođi s njima ništa ne premišljajući jer sam ih ja poslao.« 21 Petar siđe k ljudima i reče: »Evo ja sam onaj koga tražite. Koji je razlog zbog kojega dođoste?« 22 A oni rekoše: »Kornelije, stotnik, čovjek pravedan i bogobojazan, o kome svjedoči sav židovski narod - njemu bi po svetom anđelu objavljeno da te pozove u svoj dom i čuje riječi od tebe.« 23 Tada ih pozove unutra i ugosti. Sutradan ustade i pođe s njima, a i neka braća iz Jope pođoše s njime.

24 Drugi dan stiže u Cezareju. Kornelije ih bijaše čekao, sazvavši svoje rođake i bliske prijatelje. 25 Kad Petar uđe, Kornelije, izašavši mu ususret, pade pred njegove noge i pokloni se.

26 Petar ga pak podiže govoreći: »Ustani, i ja sam samo čovjek!« 27 I razgovarajući s njim, uđe i nađe mnogo okupljenih, 28 pa im reče: »Vi znate kako Židovu nije dopušteno družiti se sa strancem ili k njemu dolaziti. Ali Bog mi pokaza da nijednoga čovjeka ne zovem okaljanim ili nečistim. 29 Zato, kad bijah pozvan, bez pogovora dođoh. Pitam vas dakle zbog čega poslaste po mene?«

30 A Kornelije reče: »Prije četiri dana upravo u ovo vrijeme, u deveti sat, molio sam u svojoj kući, kad gle: preda me stade čovjek u sjajnoj odjeći 31 i reče: 'Kornelije, uslišana ti je molitva, i milostinje su tvoje spomenute pred Bogom. 32 Pošalji dakle u Jopu i dozovi Šimuna prozvanog Petar. On boravi kao gost u kući kožara Šimuna kraj mora.' 33 Odmah dakle poslah po tebe; dobro si učinio što si došao. Sada smo dakle svi pred Bogom da čujemo sve što ti zapovjedi Gospodin.«

34 Tada Petar otvori usta i reče: »Uistinu shvaćam da Bog nije pristran, 35 nego je u svakome narodu onaj tko ga se boji i čini pravdu Njemu prihvatljiv. 36 Riječ koju posla sinovima Izraelovim navješćujući Evanđelje mira po Isusu Kristu, koji je Gospodin sviju, 37 vi znate; ono što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja što ga je propovijedao Ivan - 38 za Isusa iz Nazareta, kako ga Bog pomaza Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i ozdravljajući sve koje đavao bijaše tlačio, jer Bog bijaše s njim. 39 Mi smo svjedoci svega što učini u judejskoj zemlji i u Jeruzalemu. I njega smaknuše, objesivši ga na drvo. 40 Njega Bog trećega dana uskrisi i dade mu da se očituje, 41 ne svemu narodu, nego od Boga unaprijed izabranim svjedocima, nama, koji smo s njim jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih. 42 On nam zapovjedi da propovijedamo narodu i posvjedočimo: ovo je Onaj od Boga postavljeni sudac živima i mrtvima. 43 O njemu svjedoče svi proroci da će svaki tko u njega vjeruje po njegovu imenu primiti oproštenje grijeha.«

Krštenje prvih pogana

44 Dok je još Petar govorio te riječi, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali Riječ. 45 I zapanje se vjernici iz obrezanja, koji dođoše s Petrom, što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. 46 Jer su ih slušali kako govore jezicima i veličaju Boga.

Onda Petar progovori: 47 »Može li tko uskratiti vodu da ne budu kršteni ovi koji primiše Duha Svetoga kao i mi?« 48 I zapovjedi da budu kršteni u ime Isusa Krista. Tada ga oni zamole da ostane ondje nekoliko dana.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes