A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Uvod

Prvu sam knjigu, o Teofile, sastavio o svemu što Isus stade činiti i poučavati do dana u koji bi uznesen, pošto po Duhu Svetome dade upute apostolima koje izabra. Njima se, poslije svoje muke, i mnogim dokazima pokaza da je živ, četrdeset im se dana ukazujući i govoreći im o onome što se tiče kraljevstva Božjega.

Uputa apostolima

I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne odlaze iz Jeruzalema, nego da čekaju obećanje Očevo, »koje čuste od mene: Ivan je krstio vodom, a vi ćete nedugo nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim.« Pošto se dakle okupiše, pitali su ga: »Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme obnoviti kraljevstvo Izraelu?« A on im reče: »Nije vaše spoznati vremena i zgode što ih je Otac odredio svojom vlasti. Nego primit ćete silu, silaskom Duha Svetoga na vas, i bit ćete moji svjedoci u Jeruzalemu, i u svoj Judeji, i Samariji, i sve do kraja zemlje.«

Uzašašće

I to rekavši, bi uzdignut dok su ga svi gledali, i oblak ga oduze njihovim očima. 10 I kako bijahu uprli svoj pogled u nebo dok je on odlazio, gle, dva čovjeka u bijeloj odjeći stadoše uz njih 11 i rekoše: »Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ga vidjeste da odlazi na nebo.«

Apostoli na okupu

12 Tada se vratiše u Jeruzalem s gore zvane Maslinska, koja je blizu Jeruzalema, jedan subotnji hod. 13 I kad dođoše, uspeše se u gornju sobu gdje su boravili, i to Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev. 14 Svi oni bijahu jednodušno ustrajni u molitvi, zajedno sa ženama i Marijom, Isusovom majkom, te s njegovom braćom.

Izbor Matije

15 U one dane ustade Petar među braćom - a bijaše zajedno oko sto dvadeset osoba - i reče: 16 »Braćo! Trebalo se ispuniti Pismo što ga Duh Sveti proreče ustima Davidovim za Judu, koji postade vođa onima koji uhitiše Isusa, 17 jer Juda se ubrajao među nas te ga zapade udio u ovoj službi. 18 On dakle steče njivu plaćom za nepravednost i pade strmoglavce, raspuče se po sredini i sva mu se utroba prosu. 19 I to postade poznato svim stanovnicima Jeruzalema, tako da tu njivu svojim jezikom prozvaše Akeldama, to jest Njiva krvna. 20 Jer pisano je u knjizi Psalama: 'Nastan njegov pust neka bude, i neka stanovnika ne bude u njemu!', i, 'Nadgledništvo njegovo drugi nek preuzme!' 21 Treba dakle da od ovih ljudi - koji su nas pratili sve vrijeme kako među nas dođe i izađe Gospodin Isus, 22 počevši od krštenja Ivanova pa do dana kad bi uznesen od nas - bude jedan od tih, zajedno s nama, svjedokom njegova uskrsnuća.« 23 I postaviše dvojicu: Josipa koji se zvao Barsaba, a prozvanog Just, i Matiju. 24 Tada se pomoliše i rekoše: »Ti, Gospodine, koji si poznavatelj srdaca sviju, pokaži koga si od ove dvojice izabrao 25 da preuzme mjesto ove službe i apostolstva od koje se Juda odvrati i ode gdje mu je i mjesto.«[a] 26 I baciše im kocke te kocka pade na Matiju, i pribroji se jedanaestorici apostola.

Footnotes:

  1. Dj 1,25 Umjesto »mjesto«, neki rukopisi imaju: »udio«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes