Add parallel Print Page Options

Mose dör

34 Sedan gick Mose upp på berget Nebo från Moabs slätter, upp till toppen av Pisga mitt emot Jeriko. Herren visade hela landet för honom från Gilead till Dan, hela Naftali, hela Efraims och Manasses område, hela Judas område ända bort till Medelhavet, Negevöknen och Jordandalen, med Jeriko, palmernas stad, ända bort till Soar.

”Detta är det land jag med ed lovade Abraham, Isak och Jakob att ge till deras efterkommande”, sa Herren till Mose. ”Nu har jag låtit dig se det, men du kommer inte att få gå över dit.”

Mose, Herrens tjänare, dog i Moabs land som Herren hade sagt och han begravde honom[a] i en dal i närheten av Bet Pegor i Moab, men ingen känner till den exakta gravplatsen.

Mose var hundratjugo år gammal när han dog, men ändå var hans syn inte nedsatt och han hade inte mist sin styrka. Israels folk sörjde honom i trettio dagar på Moabs slätter. Sedan var sorgetiden över.

Josua, Nuns son, var fylld med vishetens ande, för Mose hade lagt sina händer på honom. Därför lydde Israels folk honom och gjorde så som Herren hade befallt Mose.

10 Det har aldrig efteråt i Israel funnits en profet som Mose, för Herren talade till honom ansikte mot ansikte. 11 Utsänd av Herren utförde han tecken och under i Egypten med farao, alla hans hovmän och hela hans land. 12 Ingen har någonsin visat sådan kraft och utfört sådana skräckinjagande under som de Mose gjorde inför ögonen på Israels folk.

Footnotes

  1. 34:6 Kan också översättas: Man begravde honom, men enligt traditionen var det Gud själv som begravde honom och därför var gravplatsen okänd.