Add parallel Print Page Options

Ting som hör ihop och de som inte hör ihop

22 Om du ser att din broders oxe eller får gått vilse, måste du ta vara på djuret. Du ska leda det tillbaka till dess ägare. Om han inte bor i närheten eller du inte vet vem han är, ska du ta med djuret hem till din egen gård och låta det stanna där tills ägaren frågar efter det. Då ska du ge djuret till honom. Samma sak gäller om du skulle hitta en åsna, kläder eller något annat som någon förlorat. Du får inte låtsas som om du inte ser det.

Om du ser att en oxe eller åsna har fallit omkull, ska du inte titta åt ett annat håll utan gå dit och hjälpa till att få den på fötter.

En kvinna ska inte klä sig i en mans kläder och inte heller ska en man klä sig i kvinnokläder.[a] Herren avskyr den som gör sådant.

Om du hittar ett fågelbo på marken eller i ett träd och det finns ungar där eller ägg som honan ruvar på, får du inte ta både fågeln och ungarna. Låt fågeln flyga och ta bara ungarna. Då ska det gå väl för dig och du får ett långt liv.

När du bygger ett hus ska du sätta upp ett skyddsräcke utmed takkanten[b], så att du inte blir skyldig till att någon ramlar ner och dör.

Plantera inte två olika grödor i din vingård. Då blir både druvorna och det andra du planterat orent[c].

10 Plöj inte med oxe och åsna i par.

11 Bär inte kläder som är vävda av både ylle och linne.

12 Sy fast tofsar i de fyra hörnen på din mantel.

Sjunde budet: Äktenskapsbrott och renhet

Brott mot äktenskapslagarna

13 Om någon gifter sig med en flicka och efter bröllopsnatten inte vill veta av henne längre, 14 utan börjar anklaga henne och sprida illvilliga rykten genom att säga: ”Hon var inte oskuld när jag gifte mig med henne”, 15 då ska hennes föräldrar bära fram bevis på hennes oskuld inför de äldste i stadsporten.

16 Så här ska fadern säga till dem: ”Jag gav min dotter till hustru åt den här mannen. Nu stöter han bort henne 17 och kommer med skamliga beskyllningar om att hon inte var oskuld när de gifte sig. Men här är beviset på hennes oskuld.” De ska sedan breda ut lakanet inför stadens äldste. 18 Då ska de äldste gripa och bestraffa mannen. 19 Han ska böta 100 siklar silver[d] till flickans far för falska anklagelser mot en jungfru i Israel som därigenom fått dåligt rykte. Hon ska förbli hans hustru och han får aldrig skilja sig från henne. 20 Men om mannens anklagelser är sanna och bevis för hennes oskuld saknas, 21 ska man leda flickan till hennes föräldrahem och där utanför dörren ska männen i staden stena henne till döds. Hon har gjort en skamlig gärning i Israel genom att ligga med någon medan hon fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar. Gör dig av med det onda bland folket!

22 Om en man tas på bar gärning när han ligger med en annan mans hustru, ska både mannen och kvinnan dö. Du ska utrota det onda från Israel. 23 Om en man innanför stadsmuren träffar på en orörd flicka som är trolovad till en annan man och ligger med henne, 24 ska ni föra dem båda utanför stadens portar och stena till döds. Flickan ska stenas, därför att hon inte ropade på hjälp i staden och mannen därför att han kränkte en annan mans fästmö. Gör dig av med det onda bland folket! 25 Men om det var ute på fälten mannen träffade flickan och tog henne med våld och låg med henne, ska bara mannen dö. 26 Flickan ska du låta vara, för hon har inte gjort något som förtjänar döden. Hon kan jämföras med en mördares offer. 27 Det var utanför staden han träffade den trolovade flickan och hon kan ju ha ropat på hjälp utan att någon kom och räddade henne.

28 Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och våldtar henne och de ertappas, 29 måste han betala 50 siklar silver[e] till flickans far och sedan gifta sig med henne eftersom han kränkte henne. Han kan sedan aldrig skilja sig från henne.

30 En man får inte gifta sig med sin fars hustru, eftersom han då vanärar sin fars bädd.

Footnotes

  1. 22:5 Transvestism var förbjudet liksom homosexualitet. Båda ingick i den kanaaneiska avgudadyrkan.
  2. 22:8 Hustaken var platta och användes som uterum.
  3. 22:9 Kan också översättas: Då tillfaller de båda helgedomen.
  4. 22:19 100 siklar silver var en mycket stor summa pengar, antagligen det dubbla brudpriset (1 sikel motsvarar 12 gram).
  5. 22:29 50 siklar silver var antagligen det normala brudpriset.