A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 26 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Böner till Herren inför särskilda tillfällen

26 När du har kommit in i landet och intagit det och bosatt dig där,

2-3 ska du som ett offer bära fram det första av varje års skörd inför Herren i hans helgedom. Bär fram det i en korg till den tjänstgörande prästen och säg till honom: 'Med den här gåvan bekräftar jag att Herren, min Gud, har fört mig till det land han lovade mina förfäder.'

Prästen ska då ta korgen och ställa den framför altaret.

Sedan ska du säga inför Herren, din Gud: 'Mina förfäder var kringvandrande arameer, som flydde till Egypten. De var inte så många, men i Egypten växte de till en folkrik och mäktig nation.

6-7 Egyptierna behandlade oss illa, och vi ropade till Herren Gud. Han hörde oss och såg vårt lidande, våra svårigheter och vårt förtryck

och förde oss ut ur Egypten genom mäktiga under och med stark hand. Han gjorde väldiga under inför egyptierna,

och han har lett oss till den här platsen och gett oss det här landet, som flyter av mjölk och honung!

10 Och nu, Herre, bär jag fram ett prov från min första skörd i det land som du har gett mig.' Ställ sedan korgen framför Herren, din Gud, och tillbed honom.

11 Därefter ska du gå och ordna till en fest och bjuda på allt det goda som han har gett dig. Fira festen tillsammans med din familj och med de leviter och främlingar som bor hos dig.

12 Vart tredje år ska du ge allt ditt tionde till leviter, främlingar, föräldralösa och änkor, så att de kan få äta sig mätta.

13 Då ska du säga inför Herren, din Gud: 'Jag har gett allt mitt tionde till leviterna, främlingarna, de föräldralösa och änkorna, precis som du har gett befallning om. Jag har inte överträtt eller glömt ett enda av dina bud.

14 Jag har inte ätit av det heliga när jag haft sorg eller när jag varit oren eller erbjudit något av det till de döda. Jag har varit lydig mot Herren, min Gud, och har gjort allt som du har befallt mig.

15 Se nu ner från din himmel och välsigna ditt folk och landet som du har gett oss och som du lovade våra förfäder. Gör det till ett land som flyter av mjölk och honung!'

Lyd alla Guds bud

16 Du måste helhjärtat lyda alla dessa befallningar och föreskrifter som Herren, din Gud, ger dig i dag.

17 Du har i dag förklarat att han är din Gud, och du har lovat att lyda och hålla hans lagar och förordningar och göra allt han ber dig.

18 Och Herren har i dag förklarat att du är hans eget folk, precis som han har lovat och sagt. Om du lyder honom i allt,

19 kommer han att göra dig större än något annat folk och låta dig få ta emot heder, ära och berömmelse. Men för att ta emot allt detta, måste du vara ett heligt folk inför Herren, din Gud, precis som han kräver.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes