A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 24 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

24 Om en man efter att ha gift sig får anledning att tycka illa om sin hustru, kan han skriva ett skiljebrev och ge det till henne. Sedan kan han låta henne gå.

Om hon då gifter sig med en annan man

och denne också skiljer sig från henne eller dör,

kan den förste mannen inte gifta om sig med henne, för hon har då blivit orenad. Detta skulle dra skuld över det land som Herren, din Gud, har gett dig.

En nygift man ska inte behöva gå ut i strid eller utföra andra uppdrag. Under ett år ska han kunna vara hemma och göra sin hustru lycklig.

Det är olagligt att ta en kvarn eller en kvarnsten i pant, för den är ett livsviktigt redskap i varje hushåll.

Den som kidnappar en av sina bröder i Israel och behandlar honom som en slav eller säljer honom, ska dödas, så att landet blir rensat från allt ont.

Var mycket noga med att följa de föreskrifter som prästerna ger beträffande spetälska. Jag har gett dem föreskrifter som du måste följa in i minsta detalj.

Kom ihåg vad Herren, din Gud, gjorde med Mirjam, när du var på vandring från Egypten.

10 Om du lånar ut något till en annan, får du inte gå in i hans hus för att själv hämta det han erbjuder som säkerhet.

11 Stanna utanför! Låt ägaren bära ut panten till dig.

12-13 Om han är fattig ska du återlämna panten innan det blir natt. Ge honom hans mantel före solnedgången, så att han kan sova i den under natten. Han kommer att vara tacksam mot dig, och Herren, din Gud, kommer att vara nöjd med dig.

14-15 Förtryck aldrig en fattig anställd, vare sig det är en israelit eller en främling som bor i din stad. Betala honom hans lön varje dag före solnedgången, för eftersom han är fattig kan han behöva den genast. I annat fall kanske han anklagar dig inför Herren, och detta kommer då att tillräknas dig som synd.

16 Föräldrar ska inte dödas för sina barns synder, och barn ska inte heller dödas för synder som deras föräldrar begått. Var och en ska sona sitt eget brott.

17 Du måste handla rättvist mot främlingar och föräldralösa, och du får inte ta en änkas mantel i pant.

18 Kom alltid ihåg att ni var slavar i Egypten och att Herren, er Gud, räddade er. Detta är anledningen till att jag ger dig denna föreskrift.

19 Om du glömmer kvar en kärve på åkern när du bärgar in din skörd, ska du inte gå tillbaka för att hämta den. Lämna den kvar där åt främlingar, föräldralösa och änkor. Då ska Herren välsigna dig och låta dig få framgång i allt du gör.

20 När du skakar ner oliver från träden ska du inte gå över trädgrenarna en andra gång. Lämna kvar en del för vandrare, föräldralösa och änkor.

21 Samma sak gäller druvorna i din vingård. Lämna det som är kvar till dem som kan behöva det.

22 Kom ihåg att ni var slavar i Egypten! Det är därför jag ger er denna befallning.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes