A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 17 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

17 Offra aldrig ett sjukt eller skadat djur till Herren, din Gud! Han avskyr sådana gåvor!

2-3 Om någon, vare sig det är man eller kvinna, någonstans i landet kränker förbundet med Gud genom att tillbe andra gudar, solen, månen eller stjärnorna,

ska du först ta reda på om ryktet talar sant.

Sedan ska mannen eller kvinnan föras ut utanför staden och stenas till döds.

Men låt inte döda någon på grund av bara ett enda vittnesmål. Det måste finnas två eller tre vittnen.

Vittnena ska kasta de första stenarna, och sedan ska hela folket förena sig med dem. På så sätt ska du skaffa bort all ondska från dig.

Om du råkar ut för ett fall som är svårt att avgöra, ett mord, en stämning eller ett överfall, kan du ta det till Herrens, din Guds, helgedom,

till prästerna och leviterna. Den domare som då är i tjänst ska fälla utslaget.

10 Hans utslag kan inte överklagas utan måste följas till punkt och pricka,

11 och efter den dom han utfärdar måste du handla.

12 Den som vägrar att acceptera den dom som fastställts av domaren eller prästen som Gud tillsatt måste dö och utrotas ur Israel.

13 Låt alla få reda på detta som ett varnande exempel.

Välj rätt kung

14 När du kommer in i det land som Herren, din Gud, ska ge dig och du har intagit det och börjar tänka: 'Vi borde ha en kung, som folken runt omkring oss,'

15 bör du vara angelägen att välja den som Herren, din Gud, utser. Han måste vara israelit.

16 Se till att han inte skaffar sig alltför många hästar eller skickar sina män till Egypten för att skaffa fler därifrån, för Herren har sagt till dig: 'Återvänd aldrig mer till Egypten!'

17 Han får inte heller ta sig för många hustrur, så att hans hjärta vänder sig bort från Herren, och inte samla på sig en förmögenhet i silver och guld.

18 När han blivit krönt och sitter på sin tron som kung, ska han på en egen bokrulle skriva av lagarna ur den bok som förvaras hos prästerna.

19 Den ska sedan vara hans ständiga följeslagare. Varje dag ska han läsa ur den, så att han lär sig respektera Herren, sin Gud, genom att följa alla hans lagar.

20 Detta regelbundna studium av lagarna ska hindra honom från att anse sig vara bättre än sina bröder och landsmän. Det kommer att bevara honom nära lagen och ge honom en lång och god regeringstid. Hans söner ska sedan efterträda honom på tronen.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes