A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 12 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

12 Det här är de lagar och påbud som ni måste lyda, när ni kommer in i landet som Herren, era förfäders Gud, har gett er för alltid:

Bara ett offeraltare

Förstör alla hednaaltaren, var ni än finner dem, högt uppe bland bergen, på höjderna eller i skogen.

Bryt ner dem och slå sönder obeliskerna, bränn upp avgudabilderna och hugg ner avgudarna av metall. Lämna ingenting kvar, som kan påminna er om dem!

4-5 Ni ska inte tillbe Herren som dessa hedningar gör när de offrar till sina gudar. I stället ska ni bygga en helgedom åt honom, på en plats som han själv kommer att välja åt sig.

Där ska ni bära fram era brännoffer och andra offer inför Herren, tionde, viftoffer, löftesoffer, frivilliga offer och de förstfödda djuren från era hjordar.

Där ska ni och era familjer fira högtid inför Herren, er Gud, och glädjas åt allt han har gjort för er.

8-9 Ni ska då inte längre göra som ni gör i dag, förrän ni har nått den viloplats som Herren vill ge er. Nu gör var och en vad han anser vara rätt.

10 Men när ni går över floden Jordan och bosätter er i det utlovade landet och Herren ger er vila och bevarar er från alla era fiender,

11 då ska ni bära fram era brännoffer och andra offer till hans helgedom till den plats som han kommer att utse som sin.

12 Där ska ni glädjas inför Herren med era söner och döttrar och tjänare och med leviterna som inte har egen mark.

13 Ni ska inte offra era brännoffer var som helst,

14 utan bara på den plats som Herren bestämmer. Han kommer att utse en plats på ett område, som tillhör en av stammarna. Det är bara där som ni ska offra.

15 Men de djur vars kött ni ska äta kan slaktas var som helst, som om det gällde gasell eller hjort. Ät så mycket kött ni vill, för Herren ska välsigna er med sådant. De som är orena kan också äta av det.

16 Det enda ni måste tänka på är att inte äta blodet. Häll ut det på marken som vatten.

17 Men inget av det ni offrar får ätas hemma, vare sig tiondet av säd, nytt vin eller olivolja, inte det förstfödda från era hjordar eller något ni har lovat att ge Herren, och inte heller era frivilliga offer eller viftoffer.

18 Allt detta ska ni, era barn och leviterna äta inför Herren, er Gud, på den plats han väljer åt sig. Gläd er inför Herren, er Gud, i allt vad ni gör!

19 Men se till att ni inte glömmer bort leviterna! Dela med er till dem så länge ni lever i landet.

20-23 Om den plats Herren väljer som sin kommer att ligga alltför långt bort från er boplats när Herren har utvidgat era gränser, kan ni slakta de djur ni ska äta där ni bor. Ät dem som ni äter gasell och hjort. Även de som inte är rena kan äta dem. Det enda förbehållet är att ni aldrig får äta blodet, för livet är i blodet och ni ska inte äta livet med köttet.

24-25 Häll ut blodet på marken. Om ni gör det, kommer allt att gå väl för er och era barn.

26-27 Det är bara era gåvor till Herren och era löftesoffer och brännoffer som ska föras fram till den plats Herren valt som sin. Allt sådant måste offras på Herrens, er Guds, altare. Blodet ska ni hälla ut på altaret, men köttet får ni äta.

28 Var noga med att följa alla dessa stadgar. Om ni gör det som är rätt i Herrens, er Guds, ögon kommer det alltid att gå väl för er och era barn.

29 När han förgör folken i landet där ni kommer att bo,

30 ska ni inte vara nyfikna på hur de tillber. Fråga inte: 'Hur tillber det här folket sina gudar?' för att sedan göra som de!

31 Ni får inte förolämpa Herren, er Gud, på det sättet. Dessa folk har gjort fruktansvärda saker, som han avskyr. Allt har de gjort i sina religioners namn. De har till och med bränt sina söner och döttrar som offer till sina gudar.

32 Lyd alla de bud jag ger er! Lägg inte till något och dra inte heller bort något från dem.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes