A A A A A
Bible Book List

5 Mózes 30 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Prófécia Izráel népének a szétszóratás utáni összegyűjtéséről

30 Mózes így folytatta: Eljön az idő,[a] amikor minden áldás és átok, amelyet most elétek tártam, beteljesedik rajtatok.

Amikor majd a nemzetek között fogtok élni, ahová Istenünk, az Örökkévaló száműzetésbe küld benneteket, akkor eszetekbe fog jutni, amit ma nektek mondtam. Akkor fiaitokkal együtt szívetekre veszitek ezeket, teljes szívvel-lélekkel visszatértek Istenünkhöz, az Örökkévalóhoz, és engedelmeskedni fogtok az ő hangjának, ahogyan most megparancsoltam nektek.

Válaszul Istenünk, az Örökkévaló jóra fordítja sorsotokat, megkönyörül rajtatok, és újra összegyűjt a nemzetek közül, ahová szétszórt titeket. Ha a Föld legtávolabbi sarkába száműzött, még onnan is összegyűjt és hazavisz benneteket. Bevisz arra a földre, amely őseink birtoka volt, és újra birtokba veszitek azt. Az Örökkévaló jól bánik veletek ismét, és még inkább megszaporítja népünket, mint őseink idejében. Akkor fogja Istenünk, az Örökkévaló engedelmessé változtatni szíveteket és utódaitoknak, Izráel népének szívét,[b] hogy azontúl teljes szívvel-lélekkel szeressék az Örökkévalót, Istenünket, és sokáig élhessenek azon a földön.

Akkor majd Istenünk, az Örökkévaló ezeket az átkokat ellenségeitekre küldi: azokra, akik üldöznek és gyűlölnek titeket. Izráel pedig újra engedelmeskedni fog az Örökkévaló szavának és parancsainak, amelyeket ma elétek tártam. Istenünk, az Örökkévaló pedig még bőségesebben megáld titeket mindenben, amit csak tesztek. Megáldja gyermekeiteket, állataitokat, földetek termését, és minden tekintetben jól bánik majd veletek. Újra örömét fogja lelni abban, hogy jót tegyen veletek, mint ahogy őseitekkel is örömmel tett jót. 10 Igen, így lesz, ha hallgattok Istenünk, az Örökkévaló hangjára, és mindenben az ő rendelkezései és parancsai szerint jártok el, amelyeket ebben a Törvénykönyvben följegyeztek, és ha egész szívvel-lélekkel visszatértek az Örökkévalóhoz.

Elétek adtam az életet és a halált!

11 Ezek a tanítások, törvények és parancsok, amelyeket ma elétek tárok, nem megfoghatatlanok vagy érthetetlenek számotokra. Nem nehéz ezeknek engedelmeskednetek. 12 Nem a mennyben vannak, ahová nem tudnátok felkapaszkodni, s azt kellene mondanotok: „Ugyan ki tudna fölmenni a mennybe, hogy lehozza nekünk a törvényt, hogy teljesíthessük követeléseit?” 13 Nem is a tenger túlsó partján van, ahová nem tudnátok érte menni, s azt kellene mondanotok: „Ugyan ki tudna átkelni a tengeren, hogy elhozza nekünk a törvényt, hogy teljesíthessük követeléseit?” 14 Nem! Az ige nagyon is közel van hozzátok! Ott van az a szátokban és a szívetekben — hogy igazodhassatok hozzá!

15 Nézzétek! Elétek adtam az életet és a halált, a jót és a rosszat,[c] hogy válasszatok!

16 Ha az életet választjátok, vagyis engedelmeskedtek Istenünk, az Örökkévaló tanításának és törvényének, amelyet általam közölt veletek,

ha szeretitek Istenünket, az Örökkévalót, és az ő útjain jártok,

ha megtartjátok rendelkezéseit és engedelmeskedtek parancsainak és határozatainak,

akkor megsokasodtok, és virágzó nagy nemzetté lesztek, és Istenünk, az Örökkévaló megáld titeket azon a földön, amelyet majd birtokba vesztek.

17-18 De figyelmeztetlek benneteket, hogy ha a halált választjátok, vagyis a szívetek elfordul az Örökkévalótól, és nem engedelmeskedtek neki,

ha elcsábultok, hogy más isteneket szolgáljatok és imádjatok,

akkor egész bizonyosan el fogtok pusztulni, és menthetetlenül elvesztek!

Akkor nem fogtok hosszú ideig lakni a Jordán túlsó partján lévő földön, amelyre majd bementek, hogy birtokba vegyétek azt.

19 Tanúm az ég és a föld, hogy én elétek tártam a választást élet és halál, áldás és átok között!

Válasszátok hát az életet, hogy sokáig élhessetek ti is, meg utódaitok is! 20 Szeressétek Istenünket, az Örökkévalót, hallgassatok a szavára, és engedelmeskedjetek neki, ragaszkodjatok hozzá, mert számotokra az Örökkévaló az élet! Ő ad nektek hosszú és boldog életet azon a földön, amely felől megesküdött őseinknek, hogy nekik adja azt.

Footnotes:

  1. 5 Mózes 30:1 Eljön az idő A 30. fejezetben Mózes prófétikusan arról az időről beszél, amikor Izráel népét az Örökkévaló a száműzetés és a szétszóratás ideje után ismét összegyűjti.
  2. 5 Mózes 30:6 engedelmessé… szívét Szó szerint: „körülmetéli szíveteket”.
  3. 5 Mózes 30:15 jót és a rosszat Itt a „jó és az élet” jelenti a virágzást, békességet, gazdagságot, egészséget, gyarapodást, stb. A „rossz és a halál” pedig mindennek az ellenkezőjét: pusztulást, csapásokat és szerencsétlenségeket, szegénységet, betegséget, stb.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes