Add parallel Print Page Options

25 Кад дође до свађе између људи и они дођу пред суд, судије нека доделе право невином, а кривца нека осуде. Ако кривац заслужи шибање, нека му судија нареди да легне, и нека му у његовој присутности одброје онолико удараца колико заслужује његова кривица. Четрдесет удараца може да му се удари, али не више, да се твој брат не би понизио пред тобом, ако би му се ударило више удараца.

Не завезуј уста волу кад врше.

Закон о деверској дужности

Кад браћа станују заједно, па један од њих умре, а није имао сина, жена умрлога нека се не удаје за туђинца изван породице, него нека јој приступи њен девер и узме је за жену и тако изврши деверску дужност. Првенац кога она роди, водиће се на име његовог преминулог брата, да његово име не изумре из Израиља. А ако он не буде хтео да узме своју снаху за жену, нека га његова снаха одведе на градска врата, пред старешине и нека изјави: ’Мој девер неће да сачува име своме брату у Израиљу; неће да ми учини деверску дужност.’ Тада нека га старешине његовог града позову и разговарају са њим. Ако он остане при свом, говорећи: ’Нећу да је узмем за жену’, онда нека му његова снаха, у присуству старешина, приступи, скине му сандалу с ноге, пљуне му у лице и каже ово: ’Овако се ради човеку који неће да подигне дом свога брата.’ 10 Тај нека се прозове у Израиљу ’Дом босога’.

Остали закони

11 Ако се два човека потуку, а жена од једнога приђе да избави свога мужа од руку онога који га туче, па пружи руку и ухвати га за мошнице, 12 одсеци јој руку. Не показуј јој милости.

13 Не држи у својој торби двојаку меру: тежу и лакшу. 14 Такође, не држи у својој кући двојаку меру за жито: већу и мању. 15 Твоја мера нека буде тачна и поштена, а тако и твоја житна мера нека буде тачна и поштена, да би дуго живео на земљи коју ти даје Господ, Бог твој. 16 Јер, Господу, Богу твоме, је одвратан свако ко чини ово, свако ко ради непоштено.

17 Сећај се шта ти је учинио Амалик кад си изашао из Египта. 18 Он те је пресрео на путу и напао у твом залеђу све посустале, кад си био малаксао и исцрпљен, јер се није Бога бојао. 19 Стога, кад ти Господ, Бог твој, да починак од свих твојих непријатеља око тебе, у земљи коју ти Господ, Бог твој, даје у наследство, истреби под небом спомен на Амалика. Не заборави!