Add parallel Print Page Options

24 Ако човек узме жену и постане јој муж, али му она не буде по вољи, пошто је пронашао нешто недолично на њој, нека јој напише потврду о разводу, уручи јој је и отера је из своје куће. А ако оде из његове куће и постане жена другом човеку, па је и тај други човек замрзи и напише јој потврду о разводу, уручи јој је и отера је из своје куће – или тај други човек, који ју је узео за жену, умре – тада први муж који ју је отерао, не може да је врати к себи како би је узео за жену, након што се тако оскрнавила. Било би то одвратно пред Господом. Зато не уваљуј у грех земљу, коју ти Господ, Бог твој, даје у наследство.

Ако се неко тек ожени, нека не иде у војску; њему се не сме ништа стављати у дужност. Он ће ослобођен провести годину дана у својој кући, да развесељује жену којом се оженио.

Нико да не узима у залог воденични камен, ни горњи ни доњи, јер би тако узео у залог нечији живот.

Ако се нађе неко да је отео свога брата, Израиљца, те да је поступио с њим као с робом или га је продао, нека се отмичар погуби. Тако ћеш искоренити ово зло из своје средине.

Ако се појави губа, добро пази да учиниш све што те поуче свештеници, Левити. Држите и вршите што сам њима заповедио. Сећај се шта је Господ, Бог твој, учинио Марији на путу кад сте изашли из Египта.

10 Ако своме ближњему дајеш што год у зајам, не одлази у његову кућу да узмеш залог од њега. 11 Ти стој напољу, а тај човек коме позајмљујеш нека ти донесе напоље залог. 12 Ако је човек сиромашан, немој легати са његовим залогом на себи. 13 Његов залог мораш да му вратиш кад зађе сунце, да би могао да спава у свом огртачу. Тако ће те благосиљати, а теби ће се то урачунати у праведно дело пред Господом, Богом твојим.

14 Не закидај сиромашног или убогог најамника, било да је твој брат или странац који живи у једном од твојих градова. 15 Свакога дана му исплаћуј његову зараду, пре него што зађе сунце, јер је сиромах, те му од ње зависи живот. Иначе ће завапити Господу против тебе, па ћеш навући на себе грех.

16 Нека се очеви не погубљују због својих синова и нека се синови не погубљују због својих очева. Свако треба да буде погубљен за свој грех.

17 Не изврћи правду странцу или сирочету, нити узимај у залог хаљине удовици.

18 Сећај се да си био роб у Египту и да те је Господ, Бог твој, избавио оданде. Зато ти заповедам да вршиш ову заповест.

19 Кад жањеш жито на своме пољу, па испустиш сноп, не враћај се да га узмеш. Нека остане странцу, сирочету и удовици, да те Господ, Бог твој, благослови у свему чега се твоје руке лате. 20 Кад једном отресеш маслину, не прегледај гране иза себе. То нека остане странцу, сирочету и удовици. 21 Кад береш свој виноград, немој да пабирчиш за собом. То нека остане странцу, сирочету и удовици. 22 Сећај се да си био роб у земљи египатској. Зато ти заповедам да вршиш ову заповест.