Add parallel Print Page Options

Забрана уласка у заједницу Господњу

23 Нека се у заједницу Господњу не прима нико коме су мошнице здробљене, или коме је мушки уд осакаћен.

Нека се у заједницу Господњу не прима мешанац; његово потомство нека се не прима ни до десетог колена.

У Господњу заједницу нека се не прима Амонац ни Моавац; њихово потомство нека се никада не прима у заједницу Господњу, чак ни у десетом колену, зато што вам нису изашли у сусрет са хлебом и водом кад сте изашли из Египта. Чак су унајмили и Валама, сина Веоровог, из Фатура у Арам-Нахарајиму, да те прокуне. Али Господ, Бог твој, није хтео да услиши Валама, него је Господ, Бог твој, преокренуо клетву у благослов, јер те воли Господ, Бог твој. Не труди се да склопиш мир ни пријатељство с њима свег свога века, заувек.

Не презири Едомца, јер он ти је брат. Не презири ни Египћанина, јер си био дошљак у његовој земљи. Њихови потомци у трећем колену могу да приступе заједници Господњој.

Прописи о обредној чистоћи војске

Кад пођеш с табором на своје непријатеље, чувај се од свега што је нечисто. 10 Ако се неко од вас оскрнави због ноћног излива, нека изађе изван табора и нека се не враћа у њега. 11 Предвече нека се опере, па нека се врати у табор кад зађе сунце.

12 Имај место изван табора, где ћеш ићи напоље. 13 Са својом опремом држи и лопатицу. Кад идеш напоље, њоме ћеш ископати јаму и потом закопати своју нечист, 14 јер Господ, Бог твој, иде посред твог табора да те заштити и да ти изручи твоје непријатеље. Зато нека твој табор буде свет. Нека Господ не запази ништа недолично у њему, да не би одступио од тебе.

Разни закони

15 Не враћај роба његовом господару од кога је побегао к теби. 16 Нека живи у твојој средини, у месту које сам изабере у једном од твојих градова који му се свиди.

17 Ниједна од ћерки Израиљевих не сме бити храмска блудница, нити сме бити храмског блудника међу синовима Израиљевим.

18 Не доноси плату блуднице, ни псећу зараду[a] као било какав заветни дар у дом Господа, Бога свога, јер је и једно и друго одвратно Господу, Богу твоме.

19 Не наплаћуј своме брату камату, нити за новац, нити за храну, нити за било шта где се наплаћује камата. 20 Странцу можеш да је наплаћујеш, али твоме брату не смеш, да ти Господ, Бог твој, да̂ благослов у свему чега се твоје руке лате у земљи у коју улазиш да је заузмеш.

21 Кад заветујеш некакав завет Господу, Богу своме, не оклевај да га испуниш, јер ће то Господ, Бог твој, јамачно тражити од тебе, па ћеш навући грех на себе. 22 А ако се не заветујеш, нећеш навући грех на себе. 23 Испуни оно што пређе преко твојих усана и изврши оно што си својим устима добровољно заветовао Господу, Богу своме.

24 Ако уђеш у виноград свога ближњега, једи грожђа до миле воље, али га не смеш ставити у своју корпу. 25 Ако уђеш у житно поље свога ближњега, класје можеш тргати руком, али срп не смеш приносити житу свога ближњега.

Footnotes

  1. 23,18 Зарада мушкарца који се проституише.