Add parallel Print Page Options

Свештенство

18 Свештеници – Левити, цело Левијево племе, неће имати дела ни наследства са Израиљем. Нека живе од паљених жртава које се приносе Господу, јер је то њихов део. Они, дакле, неће имати наследства међу својом браћом; Господ је њихово наследство, како им је и рекао.

Ово је право по коме свештеници имају да примају од народа – од оних који приносе на жртву било вола или овцу: плећку, вилице и желудац. То треба дати свештенику. Даваћеш му и првину од жита, вина и уља, као и првину од вуне својих оваца, јер је Господ, Бог твој, од свих племена одабрао њега и његове синове да заувек стоје и служе у име Господње.

Ако неки Левит који живи у једном од твојих градова, било где у Израиљу, из свег срца пожели да се пресели у место које одабере Господ, може да служи тамо у име Господа, Бога свога, као сва његова браћа Левити, који стоје тамо пред Господом. Нека прима исти део као и други, без обзира на продану очевину.

Упозорење против незнабожачких обичаја

Кад дођеш у земљу коју ти даје Господ, Бог твој, немој да се учиш да чиниш гнусна дела тих народа. 10 Нека се не нађе међу тобом неко ко би свога сина или ћерку проводио кроз огањ, ко би се бавио гатањем, чарањем, тумачењем знамења, чаробњаштвом, 11 нико ко би бацао врачке, призивао духове, ни видовњак, или онај што за савет пита мртве. 12 Јер, Господу се гади сваки који чини ово. Због ових гнусних дела их Господ, Бог твој, тера испред тебе. 13 А ти буди беспрекоран пред Господом, Богом својим. 14 Наиме, ови народи које ћеш ти изгнати слушају врачаре и гатаре. Ти не чини то, јер ти то не дозвољава Господ, Бог твој.

Пророк

15 Господ, Бог твој, подићи ће ти пророка међу вама, од ваше браће, као што сам ја. Њега слушајте! 16 То је оно што си тражио од Господа, Бога свога, на гори Хорив на дан збора: ’Нећу више да слушам глас Господа, Бога свога, нити да гледам овај велики огањ, да не умрем!’

17 Господ ми је на то рекао: ’Добро је то што су рекли. 18 Зато ћу подићи пророка између твоје браће као што си ти; ја ћу ставити своје речи у његова уста, па ће говорити све што му заповедим. 19 Ако неко не послуша оно што пророк буде рекао у моје име, тога ћу ја сматрати одговорним. 20 А ако се неки пророк дрзне да у моје име каже нешто што нисам заповедио, или да говори у име других богова, тај пророк нека се погуби.’

21 Ти се можда питаш у себи: ’Како да препознамо реч коју Господ није саопштио?’ 22 Ако пророк објави нешто у име Господње, а то се не оствари, нити се испуни, то је реч коју Господ није саопштио. Пророк је то говорио из сопствене дрскости; не бој га се.