Add parallel Print Page Options

Чиста и нечиста храна

14 Ви сте деца Господа, Бога свога. Немојте се резати нити бријати косу на челу за покојником. Јер, ти си народ посвећен Господу, Богу своме; тебе је Господ изабрао од свих народа на земљи да будеш његов народ, његова драгоцена својина.

Не једи ништа што је одвратно. Ово је стока коју можете јести: во, овца, коза, јелен, срна, срндаћ, козорог, антилопа, биво и дивокоза. Једите сваку животињу која има раздвојене папке, код које су папци потпуно раздвојени и која прежива. Међутим, од оних животиња што преживају, или имају папке раздвојене на двоје, не једите камилу, зеца и дамана. Те нека буду обредно нечисте за вас, зато што преживају, али немају раздвојене папке. Свиња такође нека буде обредно нечиста за вас, јер има раздвојене папке, али не прежива. Њихово месо не једите, и не дотичите њихову стрвину.

А од свега што живи у води можете јести све што има пераје и крљушт. 10 А све што нема пераје и крљушт, нека буде обредно нечисто за вас.

11 Једите све чисте птице. 12 А ове немојте јести: орла, лешинара, јастреба, 13 сокола, копца сваке врсте, 14 све врсте гаврана, 15 ноја, сову, галеба, све врсте крагуја, 16 ћука, буљину, лабуда, 17 буљину, белоглавог супа и корморана, 18 роду, све врсте чапљи, пупавца и слепог миша. 19 Све крилате бубе нека буду нечисте за вас. Не једите их!

20 Сваку чисту птицу можете јести.

21 Не једите ништа што угине. То дај дошљаку који живи у твојим градовима нека једе, или продај странцу. Јер ти си народ посвећен Господу, Богу своме.

Не кувај јаре у млеку његове мајке!

Десетак

22 Одвајај десетак од свег урода што засејеш, који ти њива донесе сваке године. 23 Једи пред Господом, Богом својим – на месту које он изабере за Пребивалиште своме имену – десетак од свога жита, од свога младог вина, од свога уља, од првине своје крупне и ситне стоке, како би научио да се бојиш Господа, Бога свога, свег свога века. 24 Али ако је пут предуг за тебе, па не можеш да донесеш десетак када те благослови Господ, Бог твој, јер је место које је Господ, Бог твој, изабрао да смести своје име тамо, далеко од тебе, 25 продај то, а новац узми и иди на место које изабере Господ, Бог твој. 26 Тамо купи за новац све што хоћеш: крупну стоку, ситну стоку, вино, жестоко пиће, и све што ти душа пожели, па једи тамо пред Господом, Богом својим, те се весели тамо и ти и твој дом. 27 Немој занемарити Левита који живи у твојим градовима, јер он нема дела и наследства са вама.

28 На крају сваке треће године издвајај десетак од урода за ту годину и смести га у своје градове. 29 Кад дође Левит који нема дела ни наследства са тобом, или странац, сироче и удовица, који живе у твојим градовима, нека једу и нека се насите, да би те Господ, Бог твој, благословио у сваком послу кога се твоје руке лате.