A A A A A
Bible Book List

4 Mosebok 6 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Regler för nasirlöftet

1-2 Sedan sa Herren till Mose: Säg till mitt folk att när en man eller en kvinna avlägger ett särskilt löfte om att avskilja sig för tjänst som nasir,

3-4 ska de inte under hela den period som löftet gäller dricka vin eller jästa drycker av något slag, inte heller druvsaft och inte smaka varken druvor eller russin. De får inte äta av något som kommer från vinstocken, inte ens kärnor eller skal!

Under hela denna bestämda tid får mannen inte klippa håret, för han är helig och avskild för Herren.

6-7 Han får inte heller komma i närheten av en död människa under hela perioden för sitt löfte, inte ens om det är kroppen efter hans far, mor, bror eller syster. Hans löfte att vara avskild gäller nämligen,

och han är helgad åt Herren under hela denna period.

Om han blir oren genom att någon dött vid hans sida, ska han efter sju dagar raka sitt huvud. Hans hår, tecknet på hans löfte, har nämligen blivit orenat.

10 Nästa dag, den åttonde dagen, ska han ta två turturduvor eller unga duvor och bära fram dem till prästen vid ingången till tabernaklet.

11 Prästen ska offra den ena av fåglarna som ett syndoffer och den andra som ett brännoffer och skaffa försoning för hans orenhet. Han måste också förnya sitt löfte den dagen och låta håret börja växa igen.

12 De dagar av hans löftesperiod som gått innan han blev orenad räknas inte. Han måste börja om från början och bära fram ett årsgammalt lamm av hankön som skuldoffer.

13 När nasirtiden är över ska han gå till tabernaklets ingång

14 och som brännoffer till Herren offra ett årsgammalt, felfritt lamm. Som syndoffer ska han också bära fram ett årsgammalt lamm av honkön utan fel, och till tackoffer en bagge, också den felfri.

15 Han ska också bära fram en korg bröd, bakat utan jäst, brödkakor gjorda på fint mjöl blandat med olivolja och kakor med olja på, tillsammans med spisoffer och drickoffer.

16 Prästen ska överlämna dessa offer till Herren, först syndoffret och brännoffret,

17 sedan baggen till tackoffret, tillsammans med korgen med brödet bakat utan jäst, och slutligen spisoffret tillsammans med drickoffret.

18 Sedan ska nasiren raka av sitt hår, tecknet på nasirlöftet. Detta ska göras vid ingången till tabernaklet och håret ska kastas på elden under tackoffret.

19 När mannens huvud har blivit rakat, ska prästen ta den kokta bogen från baggen, en av brödkakorna och ett av rånen, båda bakade utan jäst, och lägga alltsammans i mannens händer.

20 Prästen ska sedan vifta med alltsammans inför Herren, som ett viftoffer. Alltsammans tillhör prästen, även bogen och lårstycket som burits fram. Sedan får nasiren dricka vin igen, för han är nu fri från sitt löfte.

21 Så lyder bestämmelserna för en nasir och hans offer vid slutet av hans löftesperiod. Förutom dessa offer måste han bära fram de offer som han lovade när han avgav löftet att bli nasir.

Herrens välsignelse över folket

22-23 Sedan sa Herren till Mose: Säg till Aron och hans söner att de ska välsigna Israels folk med dessa ord:

24-26 Herren vill välsigna och bevara dig. Herren låter sitt ansikte stråla mot dig. Han är nådig mot dig och vänder sitt ansikte till dig och ger dig sin frid.'

27 Så ska Aron och hans söner kalla ner min välsignelse över Israels folk, och jag ska själv välsigna dem.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes