A A A A A
Bible Book List

4 Mózes 6 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A nazírok törvénye

Így szólt az Örökkévaló Mózeshez: „Mondd meg Izráel népének, ha valaki — akár férfi, akár nő — különleges fogadalmat tesz: nazírfogadalmat, vagyis az Örökkévalónak szenteli magát, akkor fogadalmának ideje alatt a következők szerint kell eljárnia. Nem szabad bort vagy más részegítő italt innia, de még borecetet vagy más alkoholos italból készült ecetet sem! Nem ihat szőlőmustot, nem ehet friss szőlőt, vagy mazsolát sem. Semmi olyat nem ehet vagy ihat, ami szőlőből származik, még a szőlő magját vagy héját sem.

Nazírfogadalmának ideje alatt nem szabad sem a hajából, sem a szakállából levágnia. Borotva ne is érintse a fejét, hanem szent legyen, és hagyja haját és szakállát szabadon nőni.

Nazírfogadalmának ideje alatt nem szabad holttestnek még a közelébe se mennie! Még akkor se menjen be a halottas házba, ha apja, anyja vagy testvére halt meg, mert teljesen az Örökkévalónak szentelte magát![a] Fogadalmának egész ideje alatt az Örökkévalónak van szentelve!

Ha pedig a nazír véletlenül mégis tisztátalanná válik, mert valaki váratlanul meghalt a jelenlétében, akkor a következők szerint kell eljárnia. Hét napot várjon, amíg megtisztul, s azon a napon egészen vágja le a haját.[b] 10 Majd a nyolcadik napon vigyen két gerlét vagy galambfiókát a Találkozás Sátorának bejáratához, és adja oda azokat a papnak. 11 A pap az egyik madarat bűnáldozatként, a másikat égőáldozatként áldozza az Örökkévalónak. Így végezzen engesztelést a nazírért, aki tisztátalanná vált a holttest miatt. Egyúttal a nazír ismét szentelje oda magát[c] az Örökkévalónak. 12 Tehát újra tegyen nazírfogadalmat az előző fogadalom teljes idejére. Az előző nazírfogadalom ideje nem számít, mert közben tisztátalanná lett. Egyúttal vigyen az Örökkévalónak egy esztendős hím bárányt vétekáldozatul.

13 A nazírra ez a törvény vonatkozik: amikor a fogadalom ideje letelik, vezessék a Találkozás Sátorának bejáratához. 14 Ő pedig vigye magával a következő áldozatokat:

égőáldozatul egy esztendős hibátlan hím bárányt,

bűnáldozatul egy esztendős hibátlan nőstény bárányt,

hálaáldozatul egy hibátlan kost,

15 egy kosár kovásztalan kenyeret,

finomlisztből olajjal gyúrt lepényeket,

olajjal megkent kovásztalan lángosokat,

és a hozzájuk tartozó liszt- és italáldozatokat.

16 A pap készítse el a bűnáldozatot és az égőáldozatot, 17 majd a kost is készítse el hálaáldozatul az Örökkévalónak a kovásztalan kenyerekkel és a többi liszt- és italáldozattal együtt.

18 A nazír ekkor nyírja le a haját a Szent Sátor bejáratánál, és a levágott hajat is helyezze az oltár tüzére, amelyen a hálaáldozat ég.

19 A pap vegye a kos megfőtt lapockáját, meg egy kovásztalan kenyeret és egy kovásztalan lángost, és ezeket tegye a nazír kezébe, miután az már lenyírta a haját. 20 Majd vegye el a nazír kezéből, és mutassa fel az Örökkévaló előtt ezeket az áldozatokat. Ezek a szent áldozati dolgok, akárcsak a kos melle része és a combja, mind a papot illetik meg. Ezek után a nazír már ihat bort.

21 Ezek tehát a nazírokra és a fogadalmukra vonatkozó törvények. Ezeket az áldozatokat mindenképpen be kell mutassa a nazír az Örökkévalónak, amikor fogadalmának ideje letelt. Ha ezen felül még mást is felajánlott, mert a vagyona lehetővé tette, azt is pontosan teljesítse a fogadalma szerint.”

Az ároni áldás

22 Szólt az Örökkévaló Mózesnek: 23 „Mondd meg Áronnak és a fiainak, hogy amikor megáldják Izráel népét, ezt mondják:

24 »Áldjon meg téged az Örökkévaló,
    és őrizzen meg téged!
25 Világosítson meg az Örökkévaló
jelenlétének világosságával,
    és legyen hozzád kegyelmes!
26 Forduljon feléd jóindulattal az Örökkévaló,
    és adjon békességet neked!«”

27 Azután az Úr még ezt mondta: „Tehát Áron és a fiai így helyezzék nevemet Izráel népére — és én megáldom őket”.

Footnotes:

  1. 4 Mózes 6:7 mert… magát Szó szerint: „… mert az Örökkévalónak szentelt haj van a fején”. Ha bemegy a halotthoz a házba, a nazír haja tisztátalanná válik, és már nem alkalmas arra, hogy Istennek szentelt ajándék legyen. Lásd a következő verseket.
  2. 4 Mózes 6:9 egészen… haját Az egész fejezetben arról van szó, hogy teljesen kopaszra borotválja a fejét (tehát nem csupán „hajnyírás” történik).
  3. 4 Mózes 6:11 magát Szó szerint: „a fejét” — vagyis a haját.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes