Add parallel Print Page Options

Левити

Ово су Аронови и Мојсијеви родослови, из времена кад је Господ говорио Мојсију на Синајској гори.

Ово су имена Аронових синова: првенац Надав, Авијуд, Елеазар и Итамар. То су имена Аронових синова који су били помазани и уведени у свештеничку службу. Међутим, Надав и Авијуд су погинули пред Господом, кад су принели туђи огањ пред Господом у Синајској пустињи. А пошто нису имали синова, свештеничку службу су обављали Елеазар и Итамар, под својим оцем Ароном.

Господ рече Мојсију: „Доведи Левијево племе и постави га пред свештеником Ароном, па нека му служе. Нека обављају дужности за њега и за сву заједницу пред Шатором од састанка, док служе у Пребивалишту. Нека се старају за сав намештај у Шатору од састанка, и брину се за Израиљце, док служе у Пребивалишту. Дај Левите Арону и његовим синовима; они су му додељени међу Израиљцима. 10 А Арона и његове синове постави да врше своју свештеничку службу. Ако туђинац приступи, нека се погуби.“

Левити и првенци Израиља

11 Господ рече Мојсију: 12 „Ја сам, ево, узео Левите од Израиљаца уместо свих првенаца, који су први плод утробе међу Израиљцима. Левити су моји! 13 Јер, моји су сви првенци. Онога дана кад сам побио све првенце у Египту, себи сам посветио сваког првенца у Израиљу, и од људи и од стоке, да буду моји. Ја сам Господ!“

14 Господ рече Мојсију у Синајској пустињи: 15 „Попиши Левите према њиховим отачким домовима и родовима; попиши свако мушко од једног месеца па навише.“ 16 Мојсије их је пописао како му је било заповеђено по речи Господњој.

17 Ово су били Левити по својим именима:

Гирсон, Кат и Мерарије.

18 А ово су имена Гирсонових синова по њиховим родовима:

Ловеније и Семај.

19 Катови синови по својим родовима су:

Амрам, Исар, Хеврон и Озило.

20 Мераријеви синови по својим родовима су:

Молија и Мусије.

То су левитски родови по својим отачким домовима.

21 Од Гирсона потичу Ловенијев род и Семајев род. То су Гирсонови родови.

22 Број свих пописаних мушкараца, од месец дана па навише, био је седам хиљада пет стотина.

23 Гирсонови родови су логоровали на западу, иза Пребивалишта.

24 Кнез отачког дома Гирсонових родова био је Елисаф, син Лаилов.

25 Гирсоновци су у Шатору од састанка били задужени за Пребивалиште, Шатор и његов покривач, и завесу на улазу од Шатора од састанка; 26 дворишне засторе, завесу на улазу од дворишта око Пребивалишта и жртвеника, и његову ужад, и за сваку њихову службу.

27 Од Ката потиче Амрамов, Исаров, Хевронов и Озилов род. То су Катови родови.

28 Укупан број свих мушкараца од једног месеца па навише, био је осам хиљада шест стотина.

Они су се старали за Светињу.

29 Катови родови су логоровали с јужне стране Пребивалишта.

30 Кнез Катових отачких домова био је Елисафан, син Озилов.

31 Они су се бринули за Ковчег, сто, свећњак, жртвенике, за посуђе у Светињи које се користило поред ових, завесу, и за сваку храмску службу.

32 Врховни старешина над Левитима био је Елеазар, син свештеника Арона. Он је надгледао оне који су се бринули за Светињу.

33 Од Мерарија потиче род Молијев и род Мусијев. То су Мераријеви родови.

34 Број свих пописаних мушкараца, од једног месеца па навише, био је шест хиљада две стотине.

35 Кнез отачких домова у Мераријевим родовима био је Сурило, син Авихејев.

Они су логоровали са северне стране Пребивалишта.

36 Дужност Мераријевих синова била је да се брину за даске Пребивалишта, за његове преворнице, стубове, подножја, за све посуђе и за сваку њихову службу, 37 као и за стубове око дворишта, са њиховим постољима, кочићима и конопцима.

38 С предње стране Пребивалишта, пред Шатором од састанка с истока, логоровали су Мојсије, Арон и његови синови.

Они су вршили дужности у Светилишту за Израиљце.

Сваки туђинац који би приступио, имао је да се погуби.

39 Свих пописаних Левита које је, по Господњој наредби, пописао Мојсије с Ароном према њиховим родовима, свих мушкараца од једног месеца па навише, било је двадесет две хиљаде.

40 Господ рече Мојсију: „Попиши све мушке првенце међу Израиљцима од једног месеца па навише, и направи списак с њиховим именима. 41 Левите узми за мене – Ја сам Господ – уместо свих израиљских првенаца, а левитску стоку уместо све првине стоке Израиљаца.“

42 Тако је Мојсије пописао све израиљске првенце, као што му је заповедио Господ. 43 Укупан број мушких првенаца по њиховим именима, од једног месеца па навише, био је двадесет две хиљаде две стотине седамдесет три.

44 Господ рече Мојсију: 45 „Узми Левите уместо свих израиљских првенаца и левитску стоку уместо њихове стоке; нека Левити припадају мени. Ја сам Господ. 46 А за откупну цену за оних две стотине седамдесет три израиљска првенца, колико их има више од Левита, 47 узми по пет шекела[a] по глави према храмском шекелу (један шекел тежи двадесет гера[b]). 48 Откупну цену за те што их има више дај Арону и његовим синовима.“

49 Мојсије је узео новац од откупнине за оне којих је било више од оних које су Левити откупили. 50 Мојсије је од израиљских првенаца примио хиљаду три стотине шездесет пет шекела[c] храмске мере. 51 Мојсије је по наредби Господњој предао новац од откупа Арону и његовим синовима, баш као што је Господ заповедио Мојсију.

Footnotes

  1. 3,47 Око 58 gr.
  2. 3,47 Око 12 gr.
  3. 3,50 Око 16 kg.