Add parallel Print Page Options

Дневни приноси

28 Господ рече Мојсију: „Заповеди Израиљцима и реци им: ’Пазите да приносите мој принос, храну за моју паљену жртву, мој угодни мирис, у време које је одређено за њега.’ Реци им: ’Ово је паљена жртва коју ћете приносити Господу: дневно два јагњета од годину дана, без мане, као трајну жртву свеспалницу. Једно јагње принеси ујутро, а друго принеси увече. Уз то, умешај десетину ефе[a] брашна с четврт хина[b] чистог, свеже исцеђеног уља. То је трајна жртва свеспалница установљена на гори Синај, на угодни мирис – паљену жртву Господу. Жртва изливница ће бити четврт хина жестоког пића за свако јагње. Нека се жртва изливница Господу излије у Светињи. Друго јагње принеси увече. С њим принеси исту житну жртву као ујутро, и жртву изливницу на угодни мирис, паљену жртву Господу.

Суботње жртве

На суботњи дан принеси два јагњета од годину дана, без мане, две десетине ефе брашна умешеног са уљем за житну жртву, и жртву изливницу која иде уз њу. 10 То је жртва свеспалница за сваку суботу, поред свакодневне жртве свеспалнице и жртве изливнице која иде уз њу.

Месечне жртве

11 На почетку ваших месеци принесите жртву свеспалницу Господу: два јунца, два овна и седам јагањаца од годину дана без мане. 12 Житна жртва уз сваког јунца биће: три десетине ефе брашна умешеног с уљем. Житна жртва уз сваког овна биће: две десетине брашна умешеног с уљем. 13 Житна жртва уз свако јагње биће: две десетине брашна умешеног с уљем. То је жртва свеспалница – паљена жртва на угодан мирис Господу. 14 Жртва изливница која иде уз њих биће: пола хина[c] вина за сваког јунца, једна трећина хина[d] вина за овна, и једна четвртина хина[e] вина за јагње. То је жртва свеспалница за сваки нови месец током месеци у години. 15 Уз свакодневну свеспалницу, нека се Господу приноси један јарац као жртва за грех, уз жртву изливницу која иде с њом.

Жртве за Пасху

16 Првога месеца, четрнаестог дана у месецу почиње Пасха Господња. 17 А петнаестога дана истог месеца је празник. Једите бесквасне хлебове седам дана. 18 Првога дана одржавајте свети сабор; не радите никаквог свакодневног посла. 19 Као паљену жртву, свеспалницу, принесите Господу два јунца, једног овна и седам јагањаца од годину дана, без мане. 20 Житна жртва која иде уз њих биће: три десетине ефе брашна умешеног с уљем за сваког јунца, две десетине за овна, 21 а једну десетину принеси за сваког од седам јагањаца. 22 Такође, принеси и једног јарца, жртву за грех, да се изврши откупљење за вас. 23 Ово приносите поред јутарње жртве свеспалнице која се свакодневно приноси. 24 Овако ћете чинити сваки дан за седам дана. То је паљена жртва, угодни мирис Господу. Нека се то приноси уз свакодневну жртву свеспалницу и уз жртву изливницу која иде с њом. 25 А седмога дана нека вам буде свети сабор: не радите никакав посао.

Жртве за празник Седмица

26 На дан првина, приликом вашег празника Седмица, кад принесете Господу житну жртву од нове жетве, одржавајте свети сабор. Не радите никакав свакодневни посао! 27 За жртву свеспалницу на угодан мирис Господу принесите два јунца, једног овна и седам јагањаца од годину дана. 28 Житна жртва која иде уз њих биће: три десетине ефе брашна умешеног с уљем за сваког јунца, две десетине за овна, 29 а једну десетину за сваког од седам јагањаца; 30 и једног јарца, да се изврши откупљење за вас. 31 Поред свакодневне жртве свеспалнице, и житне жртве која иде уз њу, принесите уз њу и жртву изливницу. Нека вам буду без мане.

Footnotes

  1. 28,5 Око 1,6 kg.
  2. 28,5 Око 1 l.
  3. 28,14 Око 2 l.
  4. 28,14 Око 1,3 l.
  5. 28,14 Око 1 l.