Add parallel Print Page Options

Жртве за разне прилике

15 Господ рече Мојсију: „Говори Израиљцима. Реци им: ’Кад уђете у земљу коју вам дајем да се у њој населите, па будете хтели да принесете паљену жртву Господу од крупне или ситне стоке на угодан мирис Господу, било жртву свеспалницу или жртву ради испуњења завета, или добровољну жртву, или у време празника, онај ко приноси принос Господу, нека принесе и житну жртву, једну десетину ефе[a] брашна умешеног са четвртином хина[b] уља. За свако јагње које се приноси на жртву свеспалницу или неку другу жртву, принеси и четвртину хина вина за жртву изливницу.

За овна, принеси житну жртву од две десетине ефе[c] брашна умешеног с једном трећином хина уља, а за жртву изливницу принеси једну трећину хина[d] вина на угодан мирис Господу.

Кад приносиш Господу јунца на жртву свеспалницу, било као жртву за испуњење завета, или као жртву мира, уз јунца принеси и житну жртву од три десетине ефе[e] брашна замешеног с пола хина[f] уља. 10 За жртву изливницу принеси пола хина вина на угодан мирис Господу. 11 Тако треба учинити са сваким волом и овном, и са сваким живинчетом, јагњетом или јаретом. 12 Колико год да их принесете, тако учините са сваким, колико год да их има.

13 Нека свако ко је рођен у земљи поступи овако кад приноси паљену жртву на угодан мирис Господу. 14 Ако се странац досели к вама, или се трајно настани међу вама, и хоће да принесе паљену жртву на угодни мирис Господу, нека је принесе онако како је ви приносите. Иста је уредба и за вас и за странца. 15 То је трајна уредба за ваше нараштаје. И ви и странци бићете једнаки пред Господом. 16 Исти закон и исти пропис важиће и за вас и за странца који борави међу вама.’“

17 Господ рече Мојсију: 18 „Говори Израиљцима. Реци им: ’Кад будете ушли у земљу у коју вас водим, 19 и будете јели хлеб те земље, принесите принос Господу. 20 Од првине теста принесите принос у виду колача; принесите га као што се приноси принос с гумна. 21 Приносите Господу принос од првине теста од нараштаја до нараштаја.

Жртве за нехотичне грехе

22 Али ако нехотице згрешите, па не извршите све ове заповести које је Господ дао Мојсију; 23 све што вам је Господ заповедио преко Мојсија, од дана када вам је Господ дао заповест за све ваше нараштаје, до сад, 24 уколико је учињено нехотице, без знања заједнице, нека сва заједница принесе од крупне стоке једног јунца као жртву свеспалницу на угодан мирис Господу, заједно са житном жртвом и жртвом изливницом, по пропису, и једног јарца за жртву за грех. 25 Свештеник нека изврши обред откупљења за сву израиљску заједницу и биће им опроштено; грех, наиме, није био учињен намерно, а они су принели своју жртву – паљену жртву Господу – и жртву за грех ради своје грешке. 26 Тако ће бити опроштено свој израиљској заједници и сваком странцу који је међу њима, јер је сав народ нехотице згрешио.

27 Ако неко нехотице згреши, нека принесе једно женско јаре од годину дана као жртву за грех. 28 Затим нека свештеник изврши обред откупљења пред Господом за онога ко је нехотице згрешио, јер је ненамерно згрешио; кад изврши обред откупљења за њега, биће му опроштено. 29 Било да се ради о Израиљцу рођеном у земљи или о странцу међу њима, исти закон важи за сваког ко нехотице згреши.

30 Ако неко из пркоса увреди Господа, било да је рођен у земљи или је странац, нека се такав истреби из свога народа. 31 Пошто је презрео Господњу реч и прекршио његову заповест, нека се такав човек истреби; његова кривица остаће на њему.’“

Казна за кршење суботе

32 Док су Израиљци били у пустињи, нашли су човека који је скупљао грање на суботњи дан. 33 Они који су га нашли да скупља грање одвели су га пред Мојсија, Арона и сву заједницу. 34 Ставили су га под стражу, јер још није било јасно како треба поступити с њим. 35 Господ рече Мојсију: „Нека се човек свакако погуби. Нека га сва заједница заспе камењем изван табора.“ 36 Тада га је сва заједница извела изван табора и засула га камењем, те је умро, као што је Господ рекао Мојсију.

Ресе на одећи

37 Господ рече Мојсију: 38 „Говори Израиљцима. Реци им нека праве ресе на скутима своје одеће, од нараштаја до нараштаја, а на ресу сваког скута нека привезују љубичасту врпцу. 39 Имаћете ресу да се, кад је видите, сетите свих Господњих заповести и вршите их, како не бисте следили своје срце и своје очи, које вас наводе на неверство. 40 Тада ћете се сећати свих мојих заповести и вршити их, па ћете бити свети свом Богу. 41 Ја сам Господ, Бог ваш, који сам вас извео из Египта, да вам будем Бог. Ја сам Господ, Бог ваш!“

Footnotes

  1. 15,4 Око 1,5 l.
  2. 15,4 Око 1 l.
  3. 15,6 Нешто више од 3 kg.
  4. 15,7 Око 1,5 l.
  5. 15,9 Око 5 kg.
  6. 15,9 Око 1,5 l.