Add parallel Print Page Options

Rening efter flytningar

1-2 Herren sa till Mose och Aron att ge Israels folk följande instruktioner:Den man som har flytningar från sitt könsorgan är oren.

Detta gäller inte bara när flytningen pågår, utan också en tid efter det att den upphört.

Sängen han ligger på och allt han sitter på blir orent.

Den som rör vid en oren säng blir också oren till kvällen och måste tvätta sina kläder och bada.

Den som sitter där någon som är oren suttit är själv oren till kvällen och måste tvätta sina kläder och bada.

Samma föreskrifter gäller den som rör vid den orene.

Den han spottar på är oren till kvällen och måste tvätta sina kläder och bada.

Den sadel han sitter på är oren,

10 och den som rör vid eller bär något annat som funnits under honom ska vara oren till kvällen och måste tvätta sina kläder och bada.

11 Om den orene mannen rör vid någon utan att först ha tvättat händerna, måste den han rört vid tvätta sina kläder, bada och vara oren till kvällen.

12 Lerkärl som den orene rör vid ska slås sönder och träkar måste tvättas med vatten.

13 När flytningen upphör, ska han börja en sju dagars reningsceremoni, genom att tvätta sina kläder och bada i friskt vatten.

14 På den åttonde dagen ska han ta två turturduvor eller två unga duvor och komma fram inför Herren, vid ingången till tabernaklet, och ge dem till prästen.

15 Prästen ska offra dem där, den ena som syndoffer och den andra som brännoffer. På så sätt skaffar prästen försoning för mannen inför Herren, för den flytning han haft.

16 När en man haft sädesavgång ska han bada hela kroppen och vara oren till kvällen.

17 Om sädesvätska kommit på kläderna ska dessa tvättas och sedan förbli orena till kvällen.

18 Efter ett samlag måste både kvinna och man bada, och de är orena till kvällen.

19 När en kvinna har menstruation är hon oren i sju dagar, och under den tiden ska den som rör vid henne vara oren till kvällen.

20 Det som hon ligger eller sitter på under den tiden blir orent.

21-23 Den som rör vid hennes säng eller något hon sitter på ska tvätta sina kläder och bada och förbli oren till kvällen.

24 En man som har samlag med henne under den tiden är oren i sju dagar, och varje säng som han ligger i ska vara oren.

25 Om menstruationen fortsätter över den normala tiden eller kommer oregelbundet, tillämpas samma regler som i vanliga fall,

26 så att det som kvinnan ligger på under den tiden blir orent, precis som under hennes normala menstruationsperiod, och på samma sätt förhåller det sig med allt hon sitter på.

27 Den som rör vid hennes säng eller något hon sitter på blir oren och måste tvätta sina kläder, bada och betraktas som oren till kvällen.

28 Om menstruationen har upphört efter sju dagar, är hon ren.

29 På den åttonde dagen ska hon ta två turturduvor eller två unga duvor och bära fram dem till prästen vid ingången till tabernaklet,

30 och prästen ska offra en som syndoffer och en som brännoffer och skaffa försoning för henne inför Herren, för orenheten under hennes menstruation.

31 På så sätt ska ni rena Israels folk från dess orenhet. I annat fall kommer de att dö, därför att de orenar mitt tabernakel som finns bland dem.

32 Detta är alltså lagen för en man som blir orenad genom flytning från sitt könsorgan eller genom sädesavgång,

33 och för en kvinnas menstruationsperiod. Den gäller också för den man som har samlag med en kvinna under denna period.

Bible Gateway Sponsors