A A A A A
Bible Book List

3 Mosebok 14 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Rening efter spetälska

1-2 För den vars spetälska försvinner gav Herren Mose dessa föreskrifter:

Prästen ska gå ut till den sjuke utanför lägret och undersöka honom. Om prästen ser att spetälskan är borta,

ska han skaffa två levande fåglar av något slag som man får äta och sedan ta lite cederträ, ett scharlakansrött snöre och några kvistar isop att användas vid en reningsceremoni för den som blivit frisk.

Prästen ska sedan ge befallning om att man slaktar den ena fågeln över ett lerkärl med friskt vatten.

Den andra fågeln ska levande doppas i blodet tillsammans med cederträet, den röda tråden och isopen.

Sedan ska prästen sju gånger stänka blodet på mannen som blivit botad från sin spetälska, och han ska förklara honom frisk och sedan låta den levande fågeln flyga sin väg.

Därefter ska mannen som blivit frisk tvätta sina kläder, raka av sig allt hår och bada innan han får återvända till lägret. Men han måste vänta ytterligare sju dagar innan han får gå in i sitt tält.

På den sjunde dagen ska han på nytt raka av sig allt hår och skägg och båda ögonbrynen, tvätta sina kläder och bada, och sedan ska han förklaras vara fullkomligt ren från sin spetälska.

10 Följande dag, den åttonde dagen, ska han ta två felfria lamm av hankön, ett felfritt årsgammalt lamm av honkön, tio liter fint mjöl blandat med olivolja och ytterligare en halv liter olivolja.

11 Sedan ska prästen som undersökt honom ställa mannen och hans offer inför Herren vid ingången till tabernaklet.

12 Prästen ska ta ett av lammen och olivoljan och offra det till Herren som ett skuldoffer, genom att vifta med det framför altaret.

13 Sedan ska han slakta lammet där man slaktar syndoffer- och brännofferdjur vid tabernaklet. Skuldoffret ska sedan ges till mat åt prästen, precis som när man bär fram syndoffer. Det är ett högheligt offer.

14 Prästen ska ta blodet från skuldoffret och stryka det på högra örsnibben på mannen som blivit frisk, och också på hans högra hands tumme och på högra fotens stortå.

15 Därefter ska prästen ta olivoljan, hälla den i sin vänstra hand,

16 doppa sitt högra pekfinger i den och stänka den med sitt finger inför Herren sju gånger.

17 En del av oljan som prästen har kvar i handen ska han stryka på mannens högra örsnibb, på hans högra hands tumme och stortån på hans högra fot, precis som han gjort med blodet från skuldoffret.

18 Resten av oljan i hans hand ska användas för att smörja mannens huvud. På så sätt ska prästen försona mannen inför Herren.

19 Sedan måste prästen bära fram syndoffret och på nytt skaffa försoning för mannen som ska renas efter att ha haft spetälska. Efteråt ska prästen slakta brännofferdjuret

20 och offra det tillsammans med spisoffret på altaret för att skaffa försoning för mannen, som därefter ska förklaras som ren.

21 Om han är så fattig att han inte har råd med två lamm, får han bära fram bara ett lamm av hankön för skuldoffret. Detta ska överlämnas till Herren under försoningsceremonin, genom att man viftar med det framför altaret. Vidare kan han som spisoffer bära fram endast tre liter fint mjöl blandat med olivolja, och dessutom en halv liter extra olivolja.

22 Han ska också bära fram två turturduvor eller två unga duvor, efter vad han har råd till, och använda en av dem till syndoffer och den andra till brännoffer.

23 Han ska föra fram dem till prästen vid ingången till tabernaklet på den åttonde dagen, till reningsceremonin inför Herren.

24 Prästen ska ta skuldofferlammet och den halva litern olja och vifta med dem framför altaret som ett viftoffer inför Herren.

25 Sedan ska han slakta skuldofferlammet och stryka en del av dess blod på högra örat på den som ska renas, på hans högra tumme och på stortån på hans högra fot.

26 Sedan ska prästen hälla av olivoljan i sin vänstra hand

27 och med sitt högra pekfinger stänka av den sju gånger inför Herren.

28 Därefter måste han stryka en del av olivoljan från sin hand på mannens högra örsnibb, högra tumme och högra stortå, precis som han har gjort med blodet från skuldoffret.

29 Det som är kvar av oljan i hans hand ska han hälla ut över huvudet på den man som ska renas till försoning för honom inför Herren.

30 Sedan ska han offra de båda turturduvorna eller de två unga duvorna, efter vad man haft råd med.

31 En av dem är för syndoffret och den andra för brännoffret. De ska offras tillsammans med spisoffret, och prästen ska skaffa försoning för mannen inför Herren.

32 Detta är alltså bestämmelserna för dem som har blivit renade från spetälska, men inte har möjlighet att bära fram de offer som vanligen fordras för reningsceremonin.

33-34 Sedan sa Herren till Mose och Aron: När ni kommer in i Kanaans land som jag har gett er, och jag låter något hus där angripas av mögel,

35 ska ägaren till huset rapportera det för prästen och säga: 'Det ser ut som om det skulle vara mögel i mitt hus!'

36 Prästen ska då ge order om att huset utryms innan han undersöker det, för att inte alltsammans ska anses som smittat om han konstaterar att det finns mögel där.

37 Om han hittar gröna eller röda fläckar på husets väggar och de tycks vara under väggens yta,

38 ska han hålla huset stängt i sju dagar

39 och sedan komma igen på den sjunde dagen och undersöka det. Om fläckarna har spritt sig på väggen

40 ska prästen ge order om att man tar bort den del av väggen som blivit smittad. Materialet måste kastas på en oren plats utanför staden.

41 Sedan ska han ge order om att man skrapar hela huset invändigt. Det avskrapade murbruket ska kastas på en oren plats utanför staden.

42 Nya stenar ska ersätta dem som tagits bort. Man ska använda nytt murbruk och rappa hela huset.

43 Men om fläckarna framträder igen,

44 ska prästen komma tillbaka och undersöka huset. Om han ser att fläckarna har spritt sig, är det mögel och huset är orent.

45 Då ska han beordra att huset rivs. Alla stenar, allt timmer och murbruk ska bäras ut ur staden till en oren plats.

46 Den som går in i huset medan det är stängt ska vara oren till kvällen.

47 Den som sover eller äter i huset ska tvätta sina kläder.

48 Men om fläckarna inte har kommit tillbaka när prästen kommer igen för att inspektera det efter att det har blivit rappat, då ska han förklara huset rent.

49 Han ska också utföra en reningsceremoni och använda två fåglar, cederträ, en scharlakansröd tråd och några kvistar isop.

50 En av fåglarna ska han slakta över ett lerkärl med friskt vatten

51-52 och doppa cederträt, isopen, tråden och den levande fågeln i blodet efter den fågel som slaktats. Han ska också bestänka huset sju gånger. På så sätt ska huset bli rent.

53 Sedan ska han låta den levande fågeln flyga bort över fälten. Det är på detta sätt man skaffar försoning för ett hus och renar det.

54 Detta är alltså lagarna över hur man behandlar spetälska, klåda,

55 mögel i kläder och hus

56 och svullnader, utslag och ljusa fläckar på huden.

57 Genom dem kan man få reda på om något är orent eller ej. Det är därför dessa lagar är givna.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes