A A A A A
Bible Book List

3 Mózes 18 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A szexuális kapcsolatok törvényei

18 Így szólt az Örökkévaló Mózeshez: „Ezt mondd Izráel népének: Én vagyok az Örökkévaló, Istenetek, ezért ne úgy éljetek, ahogyan Egyiptomban szokás, ahol eddig laktatok, de úgy se, ahogyan Kánaán földjén élnek a népek, ahová be foglak vinni benneteket. Ne kövessétek szokásaikat! 4-5 Az én törvényeim és rendelkezéseim szerint éljetek, és azokat kövessétek! Én vagyok az Örökkévaló, Istenetek, ezért tartsátok meg rendelkezéseimet, és engedelmeskedjetek törvényeimnek, mert aki ezeket követi, az élni fog általuk. Én vagyok az Örökkévaló!

Senki ne lépjen szexuális kapcsolatba közeli vérrokonával! Én vagyok az Örökkévaló!

Ne lépj szexuális kapcsolatba az édesapáddal! Ne lépj szexuális kapcsolatba az édesanyáddal se, hiszen ő a szülőanyád — tehát nem szabad vele ilyen kapcsolatba kerülnöd! Apád feleségével még akkor is tilos a szexuális kapcsolat, ha csak a mostohaanyád, hiszen ő az édesapád felesége!

Hasonlóképpen tilos minden ilyen kapcsolat apád leányával vagy anyád leányával is. Függetlenül attól, hogy ő jelenleg ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelyhez te, vagy egy másikhoz, nem szabad szexuális kapcsolatba lépned vele.[a]

10 Tilos a szexuális kapcsolat a saját leányunokáddal — függetlenül attól, hogy a fiad, vagy a leányod leányáról van szó, hiszen a saját leszármazottad ő.

11 Ha apádnak és a feleségének[b] leánya születik, ő a testvéred, ezért vele sem szabad szexuális kapcsolatba lépned.

12-13 Tilos az ilyen kapcsolat apád vagy anyád leánytestvérével is, hiszen a szüleid testvéréről van szó. 14 Ne szégyenítsd meg édesapád testvérét azzal, hogy szexuális kapcsolatba lépsz a feleségével, hiszen ő a nagynénéd!

15-16 Tilos a szexuális kapcsolat a menyeddel — hiszen a fiad felesége —, vagy a sógornőddel — hiszen ő a testvéred felesége!

17 Ha egy asszonyt feleségül veszel, és együtt élsz vele, akkor az ő leányát vagy unokáját már nem veheted mellé feleségül, és nem léphetsz velük szexuális kapcsolatba, hiszen ők a feleséged vérrokonai. Ha mégis megtennéd, igen szégyenletes bűnt követnél el.

18 Ha egy asszonyt feleségül veszel, akkor — amíg ő él — a leánytestvérét már nem veheted mellé feleségül, és nem élhetsz vele, mert versengés támadna közöttük.

19 Tilos együtt hálni egy asszonnyal a menstruációs tisztátalanság ideje alatt.

20 Nem szabad együtt hálnod más férfi feleségével! Ha mégis megteszed, tisztátalanná leszel.

21 Soha ne add oda gyermekedet Moloknak, hogy feláldozzák neki a tűzben — ezzel meggyaláznád Istened nevét! Én vagyok az Örökkévaló!

22 Férfi soha ne lépjen szexuális kapcsolatba másik férfival úgy, ahogyan asszonnyal szoktak — ez utálatos bűn! 23 Hasonlóképpen se férfi, se nő ne közösüljön semmilyen állattal — mert az perverzió lenne, amely miatt az illető tisztátalanná válna!

24 Ne tegyétek magatokat tisztátalanná ilyen bűnökkel, mert ezeket követték el azok a nemzetek, amelyeket éppen e tisztátalan életmód miatt űzök ki előletek! 25 Bizony, ők ezekkel a bűnökkel bemocskolták országuk földjét, én pedig megbüntetem azt. A föld ki fogja okádni gonosz lakosait.

26 Engedelmeskedjetek hát törvényeimnek, és tartsátok meg rendelkezéseimet! Ne kövessétek el ezeket az utálatos bűnöket! Ezek a törvények egyaránt vonatkoznak Izráel népére és a közöttetek lakó jövevényekre. 27 Akik előttetek laktak e földön, azok bizony elkövették mindezeket az utálatos bűnöket, bemocskolták és tisztátalanná tették földjüket. 28 Ti azonban ne tegyétek ezeket, különben titeket is kiokád a föld, ha beszennyezitek, és ti is úgy jártok, mint az előttetek itt élő nemzetek! 29 Aki bármelyiket elköveti ezek közül a bűnök közül, azt kiirtják népéből. 30 Tehát engedelmeskedjetek nekem: ne kövessétek el ezeket a bűnöket, amelyeket az előttetek itt lakók elkövettek, és ne tegyétek magatokat tisztátalanná ezek által! Én vagyok az Örökkévaló, Istenetek!”

Footnotes:

  1. 3 Mózes 18:9 Abban a korban a többnejűség általános volt, és minden feleség külön sátorban lakott a gyermekeivel. A tilalom arra vonatkozik, hogy egy fiú nem léphet szexuális kapcsolatba az apja másik feleségétől származó leányával, vagyis a féltestvérével.
  2. 3 Mózes 18:11 feleségének Valószínűleg úgy értendő, hogy a „mostohaanyádnak”.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes