Add parallel Print Page Options

Суботња година

25 Господ рече Мојсију на гори Синај: „Говори Израиљцима и реци им: ’Кад уђете у земљу коју вам дајем, нека земља држи Господњу суботу. Шест година засејавај своју њиву, и шест година обрезуј свој виноград и сабирај род, а седме године нека буде субота потпуног одмора за земљу, Господња субота. Тада немој сејати своју њиву и обрезивати свој виноград. Немој жети што са̂мо роди након твоје жетве, нити брати грожђе од своје необрезане лозе. То ће бити година суботњег одмора за земљу. Што земља роди током своје суботе, то ће вам бити за јело. Сав њен урод нека буде за јело теби, твоме слузи и твојој слушкињи; твоме најамнику, и дошљаку који борави код тебе; твојој стоци и зверима што живе на твојој земљи. Све што земља роди, то се може јести.

Јубиларна година

Наброј седам суботњих година, седам пута по седам година, тако да ових седам суботњих година дају збир од четрдесет девет година. Седмога месеца, десетога дана, заповеди да затруби труба; на дан откупљења, затрубите у трубе по свој земљи. 10 Посветите педесету годину, и прогласите слободу у земљи за све њене становнике. То ће вам бити опросна година. Тада нека се сваки од вас врати на свој посед, и сваки човек нека се врати у свој род. 11 Педесета година нека вам буде опросна. Не сејте и не жањите што роди након жетве, и не обрезујте лозу, 12 јер то је опросна година. Нека вам буде света: храните се само оним што роди на њиви.

13 Те опросне године, нека се сваки човек врати на свој посед.

14 Стога, када продајете земљу своме ближњему, или је купујете од њега, не варајте свога брата. 15 Кад купујеш од свога ближњега, платићеш само за број година од опросне године; онај ко продаје наплатиће ти само за остатак жетвених година. 16 Што је више година, то је већа цена; што је мање година, то је мања цена, јер он ти продаје број жетви. 17 Не варајте свог ближњег, него се бој свога Бога, јер ја сам Господ, Бог ваш.

18 Вршите моје уредбе, и држите моје законе. Вршите их и живећете спокојно на земљи. 19 Земља ће давати свој род, па ћете јести до миле воље, и спокојно живети у њој. 20 Ако се питате: шта ћемо јести седме године, кад не будемо ни сејали, ни скупљали свој урод? 21 Ево, ја ћу вам послати свој благослов: шесте године ће земља родити род за три године. 22 А кад будете сејали осме године, хранићете се од старог урода све до девете године, док не приспе њен урод.

23 Земља не сме да се прода заувек, јер земља припада мени, а ви сте код мене странци и дошљаци. 24 Где год имате земљу у поседу, морате дозволити да се земља откупи.

25 Ако твој брат осиромаши и прода свој посед, нека дође његов најближи рођак-старатељ и откупи што је његов брат продао. 26 Ко нема рођака-старатеља, али дође до довољно средстава да откупи посед, 27 нека изброји године од откупа и исплати разлику човеку коме га је продао. Онда нека се врати на свој посед. 28 А ако нема довољно средстава, посед ће остати у власништву онога који га је купио до опросне године. У опросној години земља ће бити враћена, па ће се он вратити на свој посед.

29 Ако неко прода стамбену кућу у граду опасаном зидинама, он може да је откупи пре него што истекне година од њене продаје. Рок за откуп биће једна година. 30 Ако се кућа не откупи пре истека пуне године, кућа у граду опасаном зидинама прећи ће у трајно власништво купца и његових потомака, те неће бити враћена у опросној години. 31 Куће по селима које нису ограђене зидинама, нека се воде као њиве; оне се могу откупити, али се у опросној години морају вратити.

32 Међутим, Левити ће заувек држати право откупа кућа које поседују у левитским градовима. 33 Ако један од Левита откупи кућу, која је продана у једном од градова у њиховом поседу, она мора да се врати у опросној години, јер су куће по левитским градовима њихово власништво међу Израиљцима. 34 Пашњаци око ових градова не смеју се продавати, јер то је њихово власништво за сва времена.

35 Ако твој брат, који живи уз тебе, осиромаши, те не може да се издржава, помози му; нека живи уз тебе као странац или дошљак. 36 Не узимај камату од њега, и не наплаћуј му више, него се бој свога Бога. Нека твој брат живи уз тебе. 37 Не позајмљуј му новац с каматом, и не наплаћуј му више за храну. 38 Ја сам Господ, Бог ваш, који сам вам извео из Египта, да вам дам хананску земљу, и да вам будем Бог.

39 Ако осиромаши твој брат који је уз тебе, и прода се теби, не терај га да ради као роб. 40 Нека буде код тебе као најамник и као дошљак, па нека служи код тебе до опросне године. 41 Тада може да оде од тебе са својом децом, и да се врати у свој род и на посед својих предака. 42 Зато што су моје слуге које сам извео из Египта, не смеју се продавати као што се продају робови. 43 Немој господарити немилосрдно над њим, него се бој свога Бога.

44 Робове и робиње можете имати, али од народа који живе око вас. Њих можете куповати као робове и робиње. 45 Можете куповати и децу дошљака и странаца, који живе међу вама, или оне који су рођени у вашој земљи, и чије породице живе међу вама. Они могу да буду ваше власништво. 46 Можете их задржати у власништву за вашу децу после вас, да их наследе као трајно власништво. Они нека вам служе као робови, али над вашом браћом Израиљцима, нико да не господари немилосрдно.

47 Ако се странац или дошљак обогати, а твој брат осиромаши, па се прода странцу или дошљаку међу вама, или потомку из странчевог рода, 48 он има право да буде откупљен и након што се продао. Нека га откупи неко од његове браће, 49 или нека га откупи стриц, или стричев син, или неко од најближе породице. Уколико се обогати, он може да откупи самог себе. 50 Нека с купцем израчуна време од године када се продао, па до опросне године; цена за коју се продао одређиваће се према броју година. Време које је провео с власником нека му се рачуна као најамнику. 51 Ако остане још много година, он ће, према њиховом броју, платити цену за свој откуп. 52 Ако остане мало година до опросне године, он ће платити за свој откуп према њиховом броју. 53 Време које је провео с власником, нека му се рачуна као најамнику. Нека се не господари немилосрдно над њим на твоје очи.

54 Уколико не буде откупљен овако, он и његова деца биће ослобођени у опросној години. 55 Јер Израиљци су моје слуге, које сам извео из Египта. Ја сам Господ, Бог ваш!