Add parallel Print Page Options

Пламен у свећњаку

24 Господ рече Мојсију: „Заповеди Израиљцима да ти донесу чистог, свеже исцеђеног, маслиновог уља за свећњак, да светло стално гори. Нека га Арон постави у Шатору од састанка, изван завесе Сведочанства, да непрестано гори пред Господом, од вечери до јутра. То је трајна уредба за све ваше нараштаје. Нека Арон непрестано одржава жишке на свећњаку од чистог злата пред Господом.

Посвећени хлебови

Узми брашна и испеци дванаест погача. Нека свака погача тежи две десетине ефе[a]. Постави их у два реда, по шест у сваком, на сто од чистог злата пред Господом. На сваки ред стави чистог тамјана, да хлеб буде за спомен, паљену жртву Господу. Нека их Арон сваке суботе поставља пред Господом, као вечни савез ради Израиљаца. Нека их Арон и његови синови једу на светом месту, јер је то најсветији део од паљених жртава Господњих. То је вечна уредба.“

Казна за богохулство

10 А син једне Израиљке и Египћанина, дође међу Израиљце, и потуче се у табору са једним Израиљцем. 11 Међутим, син те жене, Израиљке, погрди име Господње проклињући га. Доведу га Мојсију. Његова мајка се звала Селомита, ћерка Давријина, из Дановог племена. 12 Ставили су га у притвор, док им се не обзнани Господња одлука.

13 Господ рече Мојсију: 14 „Изведи изван табора богохулника, а сви који су га чули нека положе руке на његову главу. Затим нека га цела заједница каменује. 15 А Израиљцима реци: ’Ако неки човек прокуне свога Бога, одговараће за свој грех. 16 Онај који погрди име Господње, нека се свакако погуби; нека га цела заједница заспе камењем. Био он странац или домаћи, ако погрди име Господње, нека умре!

17 Ако неко одузме живот човеку, нека се свакако погуби.

18 Ако неко усмрти живинче, нека плати одштету: живот за живот.

19 Ако неко нанесе повреду своме ближњему, нека му се уради оно што је он урадио њему. 20 Прелом за прелом, око за око, зуб за зуб. Како је он другоме нанео повреду, тако нека се њему нанесе повреда.

21 Ако неко убије живинче, нека плати одштету, а ко убије човека, нека се погуби. 22 Исти закон важи за вас, како за странца, тако за домаћег. Ја сам Господ, Бог ваш.’“

23 Пошто је Мојсије саопштио Израиљцима ово, они изведу богохулника изван табора и заспу га камењем. Тако су Израиљци учинили како је Господ заповедио Мојсију.

Footnotes

  1. 24,5 Око 2,6 kg.