Add parallel Print Page Options

Забрана крви у исхрани

17 Господ рече Мојсију: „Говори Арону, његовим синовима, и свим Израиљцима. Реци им: ’Ово је Господ заповедио: Сваки човек из дома Израиљева који закоље вола, овцу, или козу у табору, или изван табора, а не доведе их на улаз од Шатора од састанка да их принесе као принос Господу пред његовим Пребивалиштем, биће крив за проливену крв: пролио је крв; нека се такав човек истреби из свог народа. То је зато да би Израиљци своје жртве, које би приносили у пољу, доносили пред Господа на улаз Шатора од састанка, к свештенику, и приносили их као жртве мира Господу. Нека свештеник запљусне крвљу Господњи жртвеник код улаза у Шатор од састанка, и спали сало на угодан мирис Господу. Тако неће више своје жртве приносити јарцима[a] са којима блудниче. Нека ово буде трајна уредба за њихове нараштаје.’

Још им реците: ’Сваки човек из дома Израиљева, или странац што борави међу вама, који приноси жртву свеспалницу, или другу жртву, а не донесе је на улаз Шатора од састанка да је принесе Господу, нека се истреби из свог народа.

10 Ако било који човек из дома Израиљева, или било који странац што борави међу вама, буде јео крв, ја ћу окренути своје лице против таквога што једе крв, и истребити га из његовог народа. 11 Јер је живот живог бића у његовој крви, а ја сам вам је део да на жртвенику вршите обред откупљења за своје животе, јер крв је оно што врши откуп за живот. 12 Зато сам рекао Израиљцима: нико од вас не сме јести крв, па ни странац који борави међу вама.

13 Сваки човек, био он Израиљац, или странац што борави међу вама, који улови зверку или птицу што се може јести, нека исцеди њену крв и затрпа је земљом. 14 Јер је живот сваког живог бића његова крв, а ја сам рекао Израиљцима: не једите крви ниједнога живог бића, јер је живот сваког живог бића његова крв. Ко год је буде јео, нека буде истребљен.

15 Ако неко поједе месо угинуле, или растргане животиње, био домаћи или странац, нека опере своју одећу, окупа се у води, и буде нечист до вечери. 16 Ако се не оперу и не окупају своје тело, сносиће одговорност за своју кривицу.’“

Footnotes

  1. 17,7 Односно злим духовима у обличју јараца (јев. сајир).