Add parallel Print Page Options

Очишћење губавога

14 Господ рече Мојсију: „Ово ће бити закон за губавога у дан његовог очишћења. Када га доведу свештенику, свештеник ће изаћи из табора. Ако види да се оболели излечио од губе, нека свештеник заповеди да се за човека који ће бити очишћен донесу две живе и чисте птице, кедрово дрво, тамно црвено предиво и изоп. Нека свештеник заповеди да се једна птица закоље над свежом водом у земљаној посуди. Затим нека узме живу птицу, кедрово дрво, тамноцрвено предиво и изоп, па нека их умочи заједно са живом птицом у крв птице која је била заклана над свежом водом. Потом нека седам пута пошкропи онога који се чисти од губе и прогласи га чистим. Онда нека пусти живу птицу у поље.

А очишћени нека опере своју одећу, нека обрије све своје длаке, и нека се окупа у води и биће чист. После тога нека се врати у табор, али нека борави изван свог шатора седам дана. А седмога дана нека обрије све своје длаке на глави, бради, грудима, обрвама, и све остале длаке. Онда нека опере своју одећу и окупа тело у води и биће чист.

10 Осмога дана нека узме два јагњета без мане, једно женско јагње без мане од годину дана, три десетине ефе[a] брашна замешеног с уљем за житну жртву, и један лог[b] уља. 11 Нека свештеник који врши очишћење, постави све то и човека који се чисти, пред Господом, на улаз Шатора од састанка.

12 Нека свештеник узме једно мушко јагње и принесе га као жртву за преступ заједно са логом уља. Нека их подигне пред Господом као жртву дизаницу. 13 Јагње нека закоље на светом месту где је заклао жртву за грех и жртву свеспалницу. Жртва за преступ, као жртва за грех, припада свештенику; она је пресвета. 14 Нека свештеник узме нешто крви жртве за преступ, па нека њоме намаже десну ресицу уха оног који се чисти, палац његове десне руке и палац његове десне ноге. 15 Свештеник, затим, нека узме лог уља и излије мало на длан своје леве руке, 16 и пошто умочи прст десне руке у уље које му је на длану леве руке, нека прстом седам пута пошкропи уље пред Господом. 17 Остатком уља из свог длана, нека свештеник, преко крви жртве за преступ, намаже десну ресицу уха оног што се чисти, десни палац његове руке и десни палац његове ноге. 18 Оним што остане од уља на његовом длану, нека свештеник помаже главу онога који се чисти. Тако ће свештеник извршити обред откупљења за њега пред Господом.

19 Потом нека свештеник принесе жртву за грех, и изврши обред откупљења за онога који се чисти од своје нечистоте, а онда нека закоље жртву свеспалницу. 20 Нека свештеник принесе на жртвенику жртву свеспалницу и житну жртву. Тако ће свештеник извршити обред откупљења за њега, па ће бити чист.

21 Али ако је сиромашан, те не може себи приуштити ово, нека узме једно мушко јагње као жртву за преступ, да се подигне као жртва за његово откупљење, и једну десетину мере брашна замешеног с уљем за житну жртву, један лог уља, 22 две грлице или два голубића, према ономе што може приуштити, једног као жртву за грех, а другог као жртву свеспалницу.

23 Осам дана од свога очишћења, нека их донесе свештенику на улаз од Шатора од састанка, пред Господа. 24 Нека свештеник узме јагње, жртву за преступ, лог уља, и нека их подигне као жртву дизаницу пред Господом. 25 Тада нека закоље јагње, жртву за преступ, а свештеник нека узме нешто крви жртве за преступ, и намаже ресицу десног уха онога који се чисти, палац његове десне руке и палац његове десне ноге. 26 Онда нека свештеник излије мало уља на длан своје леве руке, 27 и прстом десне руке пошкропи уљем што му је у длану леве руке седам пута пред Господом. 28 Након тога, нека свештеник уљем из његовог длана намаже ресицу десног уха оног који се чисти, палац његове десне руке и палац његове десне ноге, тамо где је стављена крв жртве за преступ. 29 Остатком уља што му је у длану, нека свештеник намаже главу онога који се чисти, да изврши обред откупљења за њега пред Господом. 30 Затим нека принесе једну од грлица или једног од голубића, шта већ може приуштити; 31 једно за жртву за грех, а друго за жртву свеспалницу, заједно са житном жртвом – према сопственим могућностима. Тако ће свештеник извршити обред откупљења пред Господом за онога који се чисти.“

32 Ово је закон за оболелог од губе, који нема средстава за своје очишћење.

Прописи за кућу губавога

33 Господ рече Мојсију и Арону: 34 „Када уђете у хананску земљу коју вам дајем у посед, а ја доведем губу на неку кућу у земљи коју запоседнете, 35 нека власник куће дође и јави свештенику: ’Појавило се нешто као заразно обољење у мојој кући.’ 36 Тада нека свештеник заповеди да се кућа испразни, пре него што оде да прегледа обољење, да се не би онечистило све што је у кући. Након тога нека свештеник уђе да прегледа кућу. 37 Нека прегледа кућу, па ако примети да је обољење по зидовима куће у виду удубљења зеленкасте или црвенкасте боје, која изгледају нижа од површине зида, 38 нека свештеник изађе на кућна врата и нека затвори кућу на седам дана. 39 Седмога дана, нека се свештеник врати. Ако примети да се обољење проширило по зидовима куће, 40 нека заповеди да се извади камење на коме је обољење и нека се избаци изван града на нечисто место. 41 Потом нека се кућа оструже изнутра, а остругани малтер нека се избаци изван града на нечисто место. 42 Онда нека узму друго камење и ставе га уместо онога камења. Затим нека се узме нови малтер и кућа поново омалтерише.

43 Али ако обољење поново избије на кући након што је камење било извучено, и након што је кућа била остругана и омалтерисана, 44 нека свештеник дође и погледа. Ако примети да се обољење проширило по кући, то је злоћудна губа у кући: кућа је нечиста. 45 Нека се кућа сруши, а камење, дрвена грађа, и сав малтер од куће нека се однесу изван града на нечисто место.

46 Ко уђе у кућу док је затворена, биће нечист до вечери. 47 А ко спава у кући, нека опере своју одећу. Такође и онај ко једе у кући, нека опере своју одећу.

48 Ако свештеник дође и примети да се обољење није проширило по кући након што је кућа била омалтерисана, нека прогласи кућу чистом, јер се обољење излечило. 49 За очишћење куће нека узме две птице, кедровину, скерлетно предиво и изоп. 50 Затим нека закоље једну птицу над свежом водом у земљаној посуди. 51 Нека, затим, узме кедровину, изоп, скерлетно предиво и живу птицу, и умочи их у крв заклане птице и свежу воду, те пошкропи кућу седам пута. 52 Пошто очисти кућу крвљу птице, свежом водом, живом птицом, кедровином, изопом и скерлетним предивом, 53 нека пусти живу птицу у поље изван града. Тако ће извршити обред откупљења за кућу, и биће чиста.

54 Ово је закон за свако обољење губе и шуге, 55 за губу на одећи или кући, 56 за оток, свраб, или пегу, 57 да се утврди када је нешто нечисто, а када чисто.“

Ово је закон за губу.

Footnotes

  1. 14,10 Око 6,5 kg.
  2. 14,10 Око 3 dcl.