Add parallel Print Page Options

Прописи о чистој и нечистој храни

11 Господ рече Мојсију и Арону: „Реците Израиљцима: ’Од свих животиња на земљи, ово су оне које смете јести: сваку која има папке, и то раздвојене папке, и која прежива, можете јести.

Међутим, од оних животиња што преживају, или имају раздвојене папке не једите: камилу, јер иако прежива, нема раздвојене папке; нечиста је за вас; даман[a], јер иако прежива, нема раздвојене папке; нечист је за вас; дивљег зеца, јер иако прежива, нема раздвојене папке; нечист је за вас; свињу, јер иако има раздвојене папке, не прежива; обредно је нечиста за вас. Не једите њихово месо, и не дотичите њихову стрвину; нечисте су за вас.

Водене животиње

Од свега што је у води, ове једите: све што је у води, у морима или рекама, и има пераје и крљушт, то можете јести. 10 А све што је у морима и рекама, а нема пераје и крљушт, од свега што врви у води, и од свих других живих бића – за вас је одвратно. 11 Држите их за одвратне; не једите њихово месо, и нека вам њихова лешина буде одвратна. 12 Све што је у води, а нема пераје и крљушт – за вас је одвратно.

Птице

13 Ово су птице које морате сматрати нечистима. Не једите их, јер су одвратне за вас: орао, лешинар, јастреб, 14 крагуј, кобац сваке врсте, 15 све врсте гаврана, 16 ној, сова, галеб, све врсте крагуја, 17 ћук, корморан, буљина, 18 лабуд, буљина, белоглави суп, 19 рода, све врсте чапљи, пупавац и слепи миш.

Остале животиње

20 Сва крилата бића која гамижу и иду на четири ноге, за вас су одвратна. 21 Од свих бића која гамижу и иду на четири ноге, ове можете јести: оне које изнад својих ногу имају зглобове којима скачу по земљи. 22 Од ових можете јести: све врсте скакаваца, све врсте цврчака, и све врсте аргола и зрикаваца. 23 А свако крилато биће које гамиже, а има четири ноге, за вас је одвратно.

24 Ова ће вас учинити нечистима; ко год дотакне њихову лешину биће нечист до вечери. 25 Ко год понесе њихову лешину, нека опере своју одећу; биће нечист до вечери.

26 Свака животиња која има нераздвојене папке и не прежива, за вас је нечиста и нечист ће бити свако ко их се дотакне. 27 Све што хода на шапама међу животињама које ходају на четири ноге, за вас су нечисте. Ко год се дотакне њихове лешине, биће нечист до вечери. 28 Ко понесе њихову лешину, нека опере своју одећу; биће нечист до вечери. За вас су нечисте.

Гмизавци

29 Од животиња што пузе по земљи за вас су нечисте: ласица, миш, и све врсте великих гуштера, 30 гекон, крокодил, зелембаћ, даждевњак и камелеон. 31 Од животиња што пузе те су нечисте за вас. Ко год их дотакне кад угину биће нечист до вечери. 32 Кад нека од ових животиња мртва падне на нешто, то ће бити нечисто, било то дрвена посуда, одећа, кожа, или кострет, то јест, сваки предмет који служи чему. То нека се замочи у воду, и биће нечисто до вечери. Потом ће бити чисто. 33 Ако нека од њих упадне у било коју земљану посуду, све што је у њој биће нечисто. Зато је разбијте.

34 Свака храна која се једе, ако у њу доспе вода из такве посуде, постаће нечиста, и свако пиће које се пије биће нечисто ако је било у таквој посуди. 35 Ако лешина неке од ових животиња падне на нешто, то ће бити нечисто, било пећ или огњиште. То нека се развали. Оне су нечисте и за вас ће остати нечисте. 36 Ипак, извор или чатрња где се скупља вода биће чисти, али онај ко дотакне њихову лешину биће нечист. 37 Ако таква стрвина падне на семе за сетву, семе ће остати чисто. 38 Али ако вода овлажи семе и стрвина падне на њега, за вас ће бити нечисто.

39 Ако угине животиња коју смете јести, свако ко је додирне биће нечист до вечери. 40 Онај који поједе од њене стрвине биће нечист до вечери, а ко понесе њену стрвину нека опере своју одећу и буде нечист до вечери.

41 Свака животиња која пузи по земљи је одвратна. Нека се не једе! 42 Све што иде на трбуху, и све што се креће на четири ноге, и све што има много ногу, и сва бића што пузе по земљи, то не смете јести, јер су одвратне. 43 Немојте се поганити ниједним бићем које пузи; не скрнавите се њима да не постанете нечисти. 44 Јер ја сам Господ, Бог ваш! Зато будите свети, јер сам ја свет. Не скрнавите се ниједним бићем што пузи по земљи. 45 Ја сам Господ који вас је извео из земље египатске да вам будем Бог. Стога будете свети, јер ја сам свет!

46 Ово су закони о животињама, птицама и сваком живом бићу које врви у води, и сваком бићу које пузи по земљи, 47 да се прави разлика између нечистог и чистог; између животиња која се могу јести и животиња која се не могу јести.’“

Footnotes

  1. 11,5 Сисар величине зеца који настањује Африку и југозападну Азију.