Add parallel Print Page Options

Ondska under världens sista tid

Du bör också veta att det under den sista tiden kommer att bli mycket svårt,[a] för människorna tänker då bara på sig själva och på pengar. De blir skrytsamma, högmodiga, kaxiga, de lyder inte sina föräldrar, de är otacksamma och oheliga, kärlekslösa och oförsonliga. De sprider skvaller och saknar självbehärskning, är grymma och hatar allt gott. De är svekfulla, saknar alla spärrar och är högfärdiga. De älskar njutningar mer än Gud. De vill ge intryck av gudsfruktan men vill inte veta av dess kraft. Håll dig borta från sådana.

Dit hör också de som lurar sig in i hemmen och skaffar sig inflytande över lättledda kvinnor som plågas av sina synder och drivs av alla möjliga impulser. Sådana är alltid villiga att följa en ny undervisning, men de lyckas aldrig komma till insikt om sanningen. Så som Jannes och Jambres satte sig upp mot Mose[b], så sätter dessa sig upp mot sanningen. Deras sinnen är fördärvade, och deras tro är ingenting värd.

Men deras framgång ska snart ta slut. Deras dårskap ska bli avslöjad inför alla, på samma sätt som Moses motståndare blev avslöjade.

Paulus förmaningar till Timotheos

10 Men du har följt min undervisning, mitt sätt att leva, mina mål, min tro, mitt tålamod, min kärlek, min uthållighet, 11 mina förföljelser och lidanden, sådana som jag fick utstå i Antiochia, Ikonion och Lystra.[c] Men Herren räddade mig från dem alla.

12 På samma sätt kommer alla som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att bli förföljda. 13 Onda människor och bedragare kommer att gå allt längre i sin ondska. De lurar andra, men är samtidigt lurade själva.

14 Du måste hålla fast vid det du har fått lära dig och blivit övertygad om. Du vet vilka de är som undervisade dig. 15 Ända sedan du var liten känner du ju också till vad som står i de heliga Skrifterna. Där kan du hitta all den vishet du behöver för att bli räddad genom tron på Kristus Jesus. 16 Hela Skriften är inspirerad av Gud och kan användas då man undervisar, tillrättavisar, korrigerar och fostrar till rättfärdighet, 17 så att den som tillhör Gud blir väl rustad för alla goda gärningar.

Footnotes

  1. 3:1 V. 5 visar att den tiden faktiskt redan hade börjat.
  2. 3:8 Jfr 2 Mos 7:11. Namnen finns inte i bibeltexten.
  3. 3:11 Jfr Apg 13,14 och 16.