A A A A A
Bible Book List

2 Sámuel 4 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Esbaal meggyilkolása

Amikor Esbaal, Saul fia megtudta, hogy Abnert meggyilkolták Hebronban, nagyon elcsüggedt. Ugyanígy megrettent egész Izráel népe is.

2-3 Esbaalnak volt két embere a Benjámin törzséből, akik a portyázó csapatait vezették: Baaná és Rékáb, a beéróti Rimmón fiai. Amikor Beérót városát Benjámin törzse elfoglalta, annak előző lakosai Gittaimba menekültek, és mint jövevények, letelepedtek. Ott is laknak mind a mai napig.

Jonatánnak, Saul fiának volt egy fia, akit Meribbaalnak[a] hívtak. Amikor Saul és Jonatán halálhíre megérkezett Jezréelből, a dajkája fölkapta, és elmenekült vele. Akkor Meribbaal még csak öt éves volt. A nagy sietségben azonban a dajka leejtette a fiúcskát, akinek a lába megsérült, és egész életére sánta maradt.

Egyszer Rékáb és Baaná, a beéróti Rimmón fiai a déli hőség idején[b] bementek Esbaalhoz,[c] aki háza belső szobájában aludt. 6-7 A bejáratot őrző asszony előzőleg búzát aratott, és elálmosodott, majd elaludt az ajtóban. Így mellette Rékáb és Baaná észrevétlenül besurrant a házba.[d] Álmában ölték meg Esbaalt, aki az ágyán feküdt. Majd levágták a fejét, s azt magukkal vitték. Azután feltűnés nélkül elmenekültek, és egész éjjel mentek a Jordán völgyében vezető úton.

Elvitték Esbaal fejét Dávidhoz, Hebronba, és ezt mondták neki: „Nézd, urunk, elhoztuk neked Saul fiának, Esbaalnak a fejét! Annak az ellenségednek volt a fia, aki téged akart megölni! Látod, urunk, királyunk, az Örökkévaló így állt bosszút ma érted Saulon és annak fián!”

Dávid azonban így válaszolt a két testvérnek: „Az Élő Örökkévalóra mondom, aki engem minden veszedelemből kiszabadított! 10 Egyszer, még Ciklágban történt, hogy valaki hírt hozott Saul haláláról, és azt hitte, hogy ezzel örömet szerez nekem. Én azonban megragadtam, és megölettem a hírhozót, pedig ő azt várta, hogy megjutalmazom! 11 Akkor mennyivel inkább kivégeztetlek benneteket, ti gonoszok! Képesek voltatok egy igaz embert a saját házában és ágyában orvul meggyilkolni! Bizony, számon kérem rajtatok ezt a gyilkosságot, és kiirtalak benneteket a föld színéről!”

12 Ezután Dávid parancsára a katonái kivégezték Rékábot és Baanát, majd levágták a kezüket és lábukat. A holttesteket fölakasztották Hebronban, a víztározó tó mellett.

Esbaal fejét pedig eltemették Abner sírkamrájában, Hebronban.

Footnotes:

  1. 2 Sámuel 4:4 Meribbaal Az eredeti héber szövegben: „Mefibóset”. Lásd a Szójegyzékben „Meribbaal” alatt.
  2. 2 Sámuel 4:5 a déli hőség idején Azon a vidéken a nyári hőségben, délidőben az emberek lepihennek egy kis időre.
  3. 2 Sámuel 4:5 Esbaal Az eredeti héber szövegben: „Ísbóset”. Lásd a Szójegyzékben „Meribbaal” alatt.
  4. 2 Sámuel 4:6 A bejáratot… házba Itt az ókori görög fordítást (LXX) követtük. A masszoréta héber szövegben ez olvasható: „Rékáb és Baaná bement a házba, mintha búzát hoztak volna, leszúrták őt, majd elfutottak.”
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes