A A A A A
Bible Book List

2 Mózes 26 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A Szent Sátor takarói és rácsai

26 „Készíts a Szent Sátorhoz 10 egyforma sátorlapot finom fehér lenvászonból. Hozzáértő mesterek díszítsék[a] kerubok figuráival, kék, bíborpiros és skarlátvörös színű fonallal. Mindegyik sátorlap hossza 28, a szélessége 4 könyök[b] legyen. Öt sátorlapot a hosszabb oldaluknál kapcsoljatok össze egyetlen nagy takaróvá. Majd a másik 5 sátorlapból is készítsetek egy hasonló nagy takarót. Azután ezt a két takarót kapcsoljátok össze a végükre varrt, kék fonálból készült hurkok segítségével. Ötven ilyen hurok legyen mind a két nagy takaró szélén, egymással szemben. Készítsetek 50 aranykapcsot, s azokkal kapcsold össze a hurkokat. Így lesz a Sátor egyetlen egésszé.

Azután készíts 11 egyforma, kecskeszőr takarót, s ezekkel takard be az előző, belső lenvászon sátorlapot. Ezek a kecskeszőr takarók egyenként 30 könyök hosszúak és 4 könyök szélesek legyenek. Ezek alkossák a második réteget, amely a Szent Sátort befedi. Öt sátorlapot a hosszabb oldaluknál kapcsoljatok össze egyetlen nagy takaróvá. Majd a maradék 6 sátorlapból is készítsetek egy hasonló nagy takarót, amelynek a bejárat felé eső végét — a hatodik sátorlapot — hajtsátok vissza, hogy két rétegben feküdjön.

10 A két nagy takarót erősítsétek össze a végükre varrt, fonálból készült hurkok segítségével. Ötven ilyen hurok legyen mind a két takaró szélén, egymással szemben. 11 Készítsetek 50 bronzkapcsot, s azokkal kapcsold össze párosával a hurkokat. Így lesz a két nagy takaró egyetlen sátortakaróvá. 12 A sátortakaró szabad végén fennmaradó rész lógjon le a Sátor hátulsó részén, és takarja be azt. 13 Ez a takaró a Sátor oldalán egy könyökkel hosszabb, mint a lenvászon takaró. Így a kecskeszőr takaró a két hosszabb oldalról is egészen betakarja majd a Sátort.

14 Készíts ezeken kívül egy harmadik takarót is vörösre festett kosbőrökből, majd azon fölül még egy negyediket legkívülre, kikészített állatbőrökből.

15 A Szent Sátor oldalai számára készíts sittim fából rácsokat,[c] amelyeket függőlegesen állíts föl egymás mellett. 16 Minden rács 10 könyök magas és másfél könyök széles legyen. 17 Minden egyes rács két szélén legyen két függőleges rúd, amelyeket keresztlécek kapcsoljanak össze. Minden rács erre a mintára készüljön.

18 Húsz rácsot illessz egymás mellé, ez legyen a Sátor déli oldala. 19 Minden egyes rács két ezüstből öntött téglán álljon, amelyekbe a rács két szélső rúdja beleillik. Tehát a 20 rács alatt összesen 40 ezüsttégla legyen. 20 Ugyanígy készíts az északi oldal számára is 20 rácsot, 21 amelyek ugyanúgy 40 ezüsttéglán álljanak: minden rács két ezüsttéglán. 22 A nyugati oldalon 6 rács álljon. 23 Ezen kívül legyen még 1-1 rács a nyugati oldal két sarkán. 24 A sarokrácsokat illeszd össze a szomszédos rácsokkal az aljuktól a tetejükig, ahol egy karika kapcsolja őket össze. 25 Tehát a nyugati oldalon összesen 8 rács álljon, és mindegyik alatt 2-2 ezüst-tégla.

26 Készíts retesz-rudakat sittim fából, hogy tartsák össze a rácsokat. 27 Az északi, déli és a hátsó, vagyis a nyugati oldalon egyaránt 5-5 ilyen vízszintes reteszrúd rögzítse a rácsokat egymással párhuzamosan. 28 A hátsó, vagyis a nyugati oldal egész hosszában a középső reteszrúd a rácsokon belül legyen.

29 Arannyal borítsd be a rácsokat és a retesz-rudakat is. A rácsokon aranykarikák legyenek, hogy ezekbe illeszkedjenek a retesz-rudak.

30 Azután állítsd föl a Sátrat pontosan úgy, ahogy azt a hegyen mutattam neked!

A Szent Sátor belseje

31 Készíts kárpitot finom fehér lenvászonból a Szent Sátor belsejébe. Hozzáértő mesterek díszítsék kerub-figurákkal; kék, bíborpiros és skarlátvörös fonalakkal hímezve. 32 A kárpitot függeszd fel aranyhorgokkal 4 oszlopra. Az oszlopok sittim fából készüljenek, arannyal vond be őket, és a talpuk, amelyen állnak, ezüstből készüljön. 33 A kárpitot ott helyezd el, ahol a mennyezeten az aranykapcsok összefogják a Sátor legbelső takarójának két részét. Ezzel egy vonalban legyen a kárpit is.

Ez a kárpit a Szent Sátor belső terét két részre osztja. A szentély a kárpit előtt, a Szentek Szentje pedig mögötte van. 34 Vidd be a kárpit mögé a Szövetségládát. Azután a Szentek Szentjében helyezd rá a fedelét.

35 A szent kenyerek asztalát és az arany mécstartót helyezd el egymással szemben, a kárpiton kívül. A mécstartó álljon a szentély déli oldalán, az asztal pedig az északi oldalon.

36 A Sátor bejáratára készíts függönyt finom fehér lenvászonból. Ezt hímzésekkel díszítsék; kék, bíborpiros és skarlátvörös színű fonallal. 37 Ezt a függönyt 5 oszlop tartsa, a tetejükön lévő aranyhorgok segítségével. Az oszlopok sittim fából készüljenek, arannyal borítsd be őket, és egy-egy bronzból öntött talpon álljanak.”

Footnotes:

  1. 2 Mózes 26:1 díszítsék Az eredeti szövegből nem derül ki, hogy a minta szövéssel, vagy hímzéssel készült.
  2. 2 Mózes 26:2 könyök Mai mértékkel kb. 52 cm.
  3. 2 Mózes 26:15 rácsokat Valószínűleg nem tömör deszkák voltak ezek (mint ahogy korábban gondolták), hiszen 75–80 cm széles deszkákat igen nehéz lett volna ilyen nagy számban elkészíteni. A nomád pásztorok ma is használnak összecsukható rácsozatot a sátraik (pl. a jurták) oldalának keretéül. Ezeket könnyű szétszedni, szállítani és fölállítani.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes