A A A A A
Bible Book List

2 Krónika 3 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Salamon felépíti a Templomot

Ezek után Salamon hozzákezdett az Örökkévaló Temploma építéséhez, Jeruzsálemben, a Mórijjá hegyén. Ez az a hely, ahol az Örökkévaló megjelent Dávidnak, Salamon apjának. Korábban a jebúszi Ornán[a] szérűskertje volt itt. Ezt a helyet jelölte ki Dávid a Templom számára. Salamon az építkezést uralkodása negyedik évében, a második hónap második napján kezdte el.

Isten Templomának az alapját Salamon fektette le a következő méretek szerint: az alap hosszúsága 60, szélessége 20 könyök[b] volt — a régi könyökmérték[c] szerint. A főépület elé oszlopcsarnokot épített. Ennek mérete a Templom szélességéhez igazodott, azaz 20 könyöknyi volt, a magassága pedig 20 könyök.[d] Ezt az oszlopcsarnokot belülről tiszta arannyal borította. A Templom főépületét belül fenyőfa burkolattal fedte be, arra pedig aranyborítás került, amelyet pálmafák és láncok mintázata díszített. A Templomot drágakövekkel ékesítette, és az aranyat Parvajimból hozatta. A Templom belsejét mindenütt arannyal borította: a falakat, a mennyezetet, az ajtókat, még a küszöböt is. A falakat kerubok vésett mintázata díszítette.

Salamon utasításai szerint elkészítették a Szentek Szentjét is, amelynek mérete az egész épület szélességéhez igazodott: hossza és szélessége egyaránt 20 könyök volt. Belülről ezt is színarannyal borította, amelyhez 600 talentum[e] finom aranyat használt fel. Az aranyszögek súlya 50 sékel[f] volt. A felső kamrákat is arannyal borította be. 10 A Szentek Szentjében két kerub-szobrot helyezett el, amelyeket szintén arany borított. 11-13 A kerubok kiterjesztett szárnyai az egyik faltól a másikig értek, 20 könyök hosszan. Az egyik kerub öt könyök hosszú szárnya a falhoz ért, a másik szárnya középen a másik kerub egyik szárnyával találkozott. Ennek a második kerubnak a másik szárnya pedig a túloldali falat érte. Így együttesen keresztülérték szárnyaikkal a Szentek Szentjét. A két kerub egymással szemben állt, és arcuk a Szentek Szentjének a közepe felé nézett.

14 A Szentek Szentjének a bejáratára függönyt készítettek kék, bíbor és karmazsin színű fonalból és lenvászonból, amelyre kerubokat hímeztek.

15 A Templom elé Salamon két 35 könyök[g] magasságú oszlopot készíttetett. Ezeknek a tetejére egy-egy öt könyök magas oszlopfő került. 16 Készítettek bronzból láncokat is, amelyekre 100 bronzból készült gránátalmát függesztettek fel. Mindkét oszlopfőt ilyen láncok vették körül. 17 Az oszlopokat a Templom előtt állították fel, egyiket a bejárat jobb, a másikat a bal oldalán. Salamon elnevezte a jobb oldali oszlopot Jákinnak, a baloldalit Boáznak.[h]

Footnotes:

  1. 2 Krónika 3:1 Ornán Azonos azzal az Araunával, aki a 2Sám 24:18–25-ben szerepel.
  2. 2 Krónika 3:3 hosszúsága 60, szélessége 20 könyök Ez mai mértékkel kb. 31 illetve 10 méter. A 4, 8, 11 és 13. versben is.
  3. 2 Krónika 3:3 régi könyökmérték Mai mértékkel kb. 52 cm. A Templom és a királyi palota építésénél ezt a mértékegységet használták.
  4. 2 Krónika 3:4 magassága… 20 könyök Az ókori görög fordítás (LXX) és a Szíriai Kézirat szerint (ez kb. 10 m). A masszoréta héber szövegben 120 könyök szerepel (kb. 60 m).
  5. 2 Krónika 3:8 600 talentum Ez kb. 22 t aranyat jelent.
  6. 2 Krónika 3:9 50 sékel Ez kb. 60 dkg.
  7. 2 Krónika 3:15 35 könyök Ez kb. 18 m.
  8. 2 Krónika 3:17 Jákin… Boáz Jelentése: „ő (Isten) megerősít”, illetve: „benne (Istenben) van az erő”.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes