Add parallel Print Page Options

А ти, сине мој, јачај у милости која је у Христу Исусу. Учење које си чуо од мене пред многим сведоцима, повери поузданим људима, који ће бити у стању да поуче друге. Поднеси свој део патње као добар војник Христа Исуса. Ниједан војник који хоће да угоди своме претпостављеном, не уплиће се у световне ствари. Такмичар не добија венац ако се није такмичио по правилима. Земљорадник који се труди треба први да окуси од приноса. Размишљај о томе што ти говорим, јер ће ти Господ дати разумевање у свему.

Сећај се Исуса Христа који је ускрснут из мртвих, који је од Давидовог потомства, што је у складу са Радосном вешћу коју проповедам. Због те Радосне вести се и злопатим у оковима као неки злочинац. Ипак, Божија реч није окована. 10 Због тога све подносим ради изабраних, да они дођу до спасења с вечном славом посредством Христа Исуса. 11 Поуздана је реч:

Ако смо с њим умрли,
    с њим ћемо и живети,
12 ако истрајемо,
    с њим ћемо и царевати,
ако га се одрекнемо,
    он ће се одрећи нас,
13 ако смо ми неверни,
    он остаје веран,
јер не може да порекне самог себе.

14 Подсећај их на ово, заклињући их пред Богом да се не препиру око значења речи, јер то ничему не користи, а води у пропаст оне који слушају. 15 Потруди се да се пред Богом покажеш достојним, као радник који не мора да се стиди, и као онај који исправно тумачи реч истине.

16 Клони се безбожних и бесмислених разговора, јер они који се упуштају у њих, све дубље тону у безбожност. 17 Њихов говор је као рак-рана која изједа тело. Међу таквима су Именеј и Филит, 18 који су се удаљили од истине говорећи да се ускрсење већ догодило, рушећи тако веру других. 19 Али чврст је темељ који је Бог поставио и он се неће пољуљати. На њему је написано ово: „Господ зна који су његови“, и: „Нека одступи од неправде свако ко призива име Господње.“

20 Али, у једној великој кући нема само златних и сребрних посуда, него и дрвених и земљаних; једне су за свечане прилике, а друге за свакодневну употребу. 21 Онај који очисти себе од поменутих ствари, биће посуда за свечане прилике, посвећена и корисна своме Господару, спремна за свако добро дело.

22 Бежи од младалачких жеља! Тежи за праведношћу, вером, љубављу и миром, заједно са онима који из чиста срца призивају Господа. 23 Клони се глупих и бесмислених расправа, знајући да рађају свађе. 24 Наиме, слуга Господњи не сме да се упушта у свађе, него да буде благ према свима, способан да поучи, трпељив. 25 Противнике нека кори с благошћу, не би ли им Бог дао да се покају и упознају истину, 26 да дођу к себи и избаве се из замке ђавола, који их је заробио да чине његову вољу.