A A A A A
Bible Book List

Второ Тимотей 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Заклевам те пред Бога и пред Христос Исус, който ще съди живите и мъртвите; заклевам те също и в идването и царуването му: проповядвай посланието! Бъди готов да изпълняваш дълга си по всяко време: уместно и неуместно. Изобличавай хората, порицавай ги, когато са сгрешили, насърчавай ги и върши всичко това, като ги учиш с голямо търпение. Защото ще дойде време, когато няма да искат да слушат правилното учение, а ще си събират учители, които да отговарят на собствените им желания и да им казват неща, за които ги сърбят ушите. Ще престанат да слушат истината и ще се обърнат към митовете. Но ти трябва винаги да се владееш, да понасяш страданията, да вършиш делото на проповедник на Благата вест и да изпълняваш службата, която ти е дадена.

Що се отнася до мен, аз вече съм пролят на олтара и времето, когато ще си отида от този живот, дойде. Воювах в добрата борба, финиширах в състезанието, опазих вярата. Сега ме очаква венецът на победител, награда за праведен живот. Господ, справедливият съдия, ще ми го даде в онзи Ден, [a] и не само на мен, а и на всички, които с любов са го очаквали да се върне.

Лични поръки

Направи всичко възможно да дойдеш при мен колкото може по-скоро, 10 защото Димас ме изостави, понеже обикна този свят, и отиде в Солун. Крискент отиде в Галатия, а Тит – в Далмация. 11 Само Лука е все още с мен. Когато идваш, вземи Марк и го доведи със себе си, защото той може да ми бъде от помощ в служението. 12 Тихик изпратих в Ефес.

13 Когато идваш, донеси връхната дреха, която оставих в къщата на Карп в Троада, а също и книгите, особено свитъците от пергамент.

14 Ковачът Александър ми причини много злини. Господ ще му отплати за стореното. 15 Ти също се пази от него, защото той ожесточено се противопоставяше на нашето учение.

16 Когато трябваше да се защитавам за първи път, никой не ме подкрепи, а всички ме изоставиха. Дано това не им се счете за грях. 17 Но Господ застана до мен и ми даде сила, за да може чрез мен посланието да бъде напълно провъзгласено и да го чуят всички езичници. И аз бях избавен от устата на лъва. 18 Господ ще ме избави от всяко зло и благополучно ще ме заведе в небесното си царство. На него да бъде слава [b] за вечни векове! Амин.

Последни поздрави

19 Поздрави Прискила и Акила и семейството на Онисифор. 20 Ераст остана в Коринт, а Трофим беше болен и го оставих в Милет. 21 Направи всичко възможно да дойдеш преди зимата.

Поздравява те Евул, както и Пуд, Лин, Клавдия и всички братя и сестри.

22 Господ да бъде с твоя дух. Божията благодат да бъде с вас.

Footnotes:

  1. Второ Тимотей 4:8 + Ден Денят, в който Христос ще дойде да съди хората и ще вземе със себе си онези, които му принадлежат.
  2. Второ Тимотей 4:18 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes