A A A A A
Bible Book List

Второ Тимотей 3 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Последните дни

Помни това, че в последните дни ще настъпят трудни времена. Хората ще станат егоисти, алчни, самохвалци, горделиви, оскърбители, непокорни на родителите си, неблагодарни, безбожни, без обич и милост в сърцата си, клеветници, невъздържани, жестоки, против доброто, предатели, избухливи, надменни и обичащи по-скоро удоволствията, отколкото Бога. Външно те ще продължават да изглеждат религиозни, но с начина си на живот ще отричат силата на вярата, която изповядват. Стой далеч от тях! Казвам това, защото някои от тях се промъкват в къщите и завладяват лекомислени жени, които са пълни с грехове и са водени от всякакви желания. Тези жени винаги се опитват да научат, но никога не успяват напълно да познаят истината. Така както Яний и Ямврий [a] се противопоставиха на Моисей, така и тези хора се противопоставят на истината. Това са хора с извратени умове и са се провалили във вярата. Но те няма да стигнат далеч, защото всички ще видят глупостта им, също както стана с Яний и Ямврий.

Последни наставления

10 Ти обаче знаеш какво е моето учение, моето поведение, моята цел, моята вяра, моето търпение, моята любов, моята издръжливост, 11 преследванията и страданията ми. Знаеш какво ми се случи в Антиохия, Икония и Листра и какви преследвания изтърпях! Но Господ ме избави от всички тях. 12 Всъщност всички, които искат да живеят като последователи на Христос Исус, ще бъдат преследвани. 13 Но злите хора и измамниците ще отиват към по-лошо, като мамят другите и те самите бъдат мамени.

14 А ти продължавай да следваш нещата, които си научил и в които си се убедил. Знаеш от кого ги научи. 15 Ти познаваш Свещените Писания още от ранно детство. Те могат да ти дадат мъдростта, която води към спасение чрез вяра в Христос Исус. 16 Цялото Писание е вдъхновено от Бога и е полезно за поучаване на истината, изобличаване на заблудите, поправяне на грешките и наставляване към праведен живот, 17 така че Божият човек да бъде способен и снабден с всичко необходимо да върши всякакви добри дела.

Footnotes:

  1. Второ Тимотей 3:8 Яний и Ямврий Вероятно египетските магьосници, противопоставили се на Моисей в двореца на фараона. Вж. Изх. 7:11-12, 22.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes