A A A A A
Bible Book List

Второ Тимотей 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Верен войник на Христос Исус

А ти, сине мой, бъди силен чрез благодатта, която е в Христос Исус. Вземи каквото си чул от мен в присъствието на много свидетели и го предай на верни хора, които ще са способни да научат и други. Като добър войник на Христос Исус бъди готов да страдаш заедно с мен. Нито един войник не се заплита в житейски дела, защото се старае да се хареса на този, който го е наел. И никой участник в атлетическо състезание не се увенчава с победа, ако не се състезава според правилата. Трудещият се упорито земеделец трябва пръв да получи дял от реколтата. Помисли върху това, което казвам, и Господ ще ти помогне да разбереш всички тези неща.

Помни Исус Христос, възкресен от мъртвите, потомък на Давид. [a] Това е Благата вест, която проповядвам. Заради нея понасям страдания и дори съм окован, като някой престъпник. Но Божието послание не е оковано. 10 Ето защо понасям всичко заради Божиите избраници, за да получат и те спасението, което е в Христос Исус, заедно с вечна слава. [b]

11 Това, което казвам, е истина:

Ако сме умрели с него, с него и ще живеем.
12 Ако издържим, с него и ще царуваме.
Ако отречем, че го познаваме, и той ще отрече, че ни познава.
13 Ако не сме верни, той пак ще бъде верен,
    защото не може да се отрече от собствената си природа.

Одобрен работник

14 Продължавай да напомняш на хората за тези неща. Заклевай ги пред Бога да не се препират заради думи, защото от това няма никаква полза, а само вреди на онези, които слушат. 15 Прави всичко възможно да заслужиш одобрението на Бога като работник, който няма от какво да се срамува и вярно поучава истинското послание. 16 Но отбягвай безбожните празнодумства, защото те само отдалечават хората от Бога 17 и учението на онези, които ги изричат, ще се разпространи като гангрена. Сред тях са Именей и Филет, 18 които се отклониха от истината, като казват, че възкресението вече е станало, и срутват вярата на някои хора. 19 Обаче здравата основа, положена от Бога, стои стабилно и на нея е написано: „Господ познава онези, които му принадлежат“ [c] и „Всеки, който казва, че вярва в Господа, трябва да се отвърне от злото.“

20 В една голяма къща има съдове не само от злато и сребро, а също и от дърво и глина. И някои са за специална употреба, а други – за обикновена. 21 Така, ако човек се пречисти, той ще бъде съд за специална употреба, ще бъде осветен, полезен за господаря и готов за всяко добро дело.

22 Бягай от младежките страсти и се стреми към праведен живот, вяра, любов и мир, заедно с всички, които се доверяват на Господа с чисти сърца. 23 Винаги стой настрана от глупави и безполезни разисквания, защото знаеш, че те водят до препирни. 24 Господният служител не трябва да се препира, а да е благ с всички, да е добър учител и да е толерантен. 25 Той трябва тактично да наставлява онези, които му се противопоставят, с надеждата, че Бог може да им даде възможност да се покаят, [d] за да познаят напълно истината 26 и да дойдат на себе си, да се освободят от капана, в който дяволът ги е държал и ги карал да изпълняват волята му.

Footnotes:

  1. Второ Тимотей 2:8 + Давид Цар на Израeл около 1000 г. пр. Хр.
  2. Второ Тимотей 2:10 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  3. Второ Тимотей 2:19 Цитат от Числ. 16:5.
  4. Второ Тимотей 2:25 + покаяние Гръцка дума, която изразява радикална промяна на човешкия мироглед. Това включва критично осмисляне на миналото и решителна смяна на посоката за в бъдеще.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes